Боядисват ромските каруци в яркожълто

0
Неизрядните собственици ще бъдат спирани, а каруците – конфискувани
Неизрядните собственици ще бъдат спирани, а каруците – конфискувани

Всички ромски каруци в Сливен трябва да бъдат боядисани в яркожълто като мярка за безопасност. Това е наредил градоначалникът Кольо Милев. Срокът за изпълнение на нареждането е една седмица. След това неизрядните ще бъдат спирани, а каруците – конфискувани.

По изчисления на служителите на кмета талигите, ползвани ежедневно от ромите в Сливен, са около 60. Най-голяма част от тях са засечени в квартал „Надежда”.

За всички каруци общината е закупила регистрационни табели

За тях собствениците на талиги ще трябва да заплатят по 6 лв. До момента са подадени 31 молби за регистрационни табели и реновиране на возилата. Общината е заявила готовност да бъде предоставена и блажна боя за изпълнение на мярката. Каруцарите собственоръчно ще трябва да боядисат превозните средства, като задължително трябва да поставят на страничните табли и червени ивици. Всеки от водачите на талиги пък ще трябва да бъде облечен в светлоотразителна жилетка, ако не иска да бъде санкциониран.

Друга мярка за пътна безопасност беше въведена в Русе. На три от пешеходните пътеки тип „зебра” в града бяха поставени надписи, заострящи вниманието на пресичащите.

„Погледни наляво” и „Погледни надясно”

на български и на английски език ще подсещат гражданите да се огледат на две места на бул. „Цар Освободител” и на едно на бул. „Липник”, които всъщност са сред най-натоварените. Надписите са поставени със съдействието на Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи. Мярката, която не е новост за страната, бе предприета след зачестилите през последната година пътнотранспортни произшествия с блъснати пешеходци в Русе. При много от случаите потърпевшите са деца, които отиват или се връщат от училище.

Практиката е заимствана от Англия, където на основните пешеходни пътеки до учебни и детски заведения малчуганите са подсещани от надписи Look right и Look left. Целта е да бъде заострено вниманието им, докато си създадат навик задължително да се оглеждат за преминаващи автомобили. В по-големите градове на България вече има поставени на зебри такива надписи.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари