Борово и Бяла не получиха безплатни ваксини

1
В тези общини не е доставена нито една ваксина
В тези общини не е доставена нито една ваксина Видео: Русе Медиа

Огромен интерес от пенсионери над 65 години за безплатните ваксини срещу грип, които се осигуряват тази година от здравното министерство.

За съжаление обаче не всички желаещи ще могат да се възползват от тази възможност. В Русенско например част от лекарите са получили едва половината от заявените дози, а има общини като Борово и Бяла, където до момента не е доставена нито една, предава Русе Медия.

73-годишната Стефка Димитрова от русенското село Бъзовец  е една от първите, които се ваксинират срещу грип. Прави го всяка година, защото е доволна.

За мен безплатни, платени, винаги съм искала , слагала съм си, дори исках по-рано, да бъде по-отнапред. Не се разболявам, и да ме хване грипът, много по-леко минавам, без антибиотици, без нищо“, казва пенсионерката.

Личният й лекар д-р Виделина Моллова насърчава и останалите пациенти от третата възраст да се ваксинират.

Ваксините са имунитет срещу заболяванията. Особено пациентите, които са с хронични заболявания – имам предвид захарна болест, високо кръвно, сърдечна недостатъчност. И не че не могат да се разболеят, но не дай си Боже, ако се случи нещо, да го понесат по-лесно. Притесненията са дотолкова, доколкото всяка ваксина може да има някакъв страничен ефект – вдигане на температура, но няма повод за тревога“, казва д-р Моллова.

Лекарката, която е джипи повече от 20 години, споделя, че досега много малка част от пенсионерите са се ваксинирали. Безплатните ваксини рязко са повишили интереса. Лекарката обаче е получила едва половината от заявеното количество.

Искрено се надявам, че точно тези пациенти, които наистина имат нужда, ще успея да ги ваксинирам. За съжаление досега в България много малка част от този контингент намираше за нужно да отдели някакви средства да си закупи ваксина и да бъде ваксиниран. Голямата грешка, която се допусна тази година с националната програма, е , че базата данни най-вероятно е била взета точно на този малък брой пациенти.

А не се отчете народопсихологията – когато е без пари, айде сега всички. В цялата тази ситуация, при положение, че ние бяхме заявили ваксините още в средата на лятото, като тръгна тази реклама, когато изрично не се казваше, че само 10 процента ще бъдат ваксинирани, се появиха и много други хора, които досега бяха „антиваксъри“, но изведнъж, щом е без пари, давай.“, казва още д-р Моллова.

Тази година ваксините бяха доставени доста по-късно от обичайното. Въпроса дали поставянето им не е закъсняло, тя коментира така:

В медицината 2 и 2 не е никога 4. Досега винаги са ни учили, че трябва да я поставяме най-късно до 15 октомври. Изведнъж тази година и грипът се отложи, вярно, и времето е добре, но пак повтарям, 2 и 2 не е 4. Искрено се надявам да се получи“, заявява д-р Виделина Моллова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари