Борова гора изчезна мистериозно до любимия стадион на Бойко Борисов

0
Част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, за да не личи поголовната сеч отдалеч
Част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, за да не личи поголовната сеч отдалеч Снимка: Михаела Катеринска / вестник СЕГА

Десетки борови дървета са били изсечени само за няколко часа до оградата на стадиона в софийското село Бистрица, съобщи арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за София".

На стадиона играе мачовете си първодивизионният футболен отбор „Витоша”, част от чиито ветерани е премиерът Бойко Борисов. Боровете са изрязани и извозени от мястото за изключително кратко време, което говори, че сечта е била много добре организирана и проведена, каза още Димитров. Дърветата са садени преди 40-50 години и са били напълно здрави към момента на отсичането, поясни още той, предава Вестник СЕГА.

Проверка на "Сега" на място показа, че в района още мирише на прясно отрязана дървесина. Част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, за да не личи поголовната сеч отдалеч.

Кметът на Бистрица Николай Гюров заяви за „Сега”, че разрешенията за рязане на дървета в района се издават от районната администрация в Панчарево, и препрати за въпроси към нея. Гюров потвърди, че доскоро на мястото е имало горичка, и поясни, че не знае кой и защо я е изсякъл. Липсващите дървета се намират непосредствено до помощния терен до централното игрище на стадиона на ФК „Бистрица”. Според местните на мястото може да се построи трибуна, от която зрителите да гледат мачовете.

БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ

От администрацията на район „Панчарево” поискаха „Сега” да внесе писмено въпросите си във връзка с отсечената гора и обещаха да направят проверка, но до редакционното приключване на броя отговори не дойдоха. Въпросите, които бяха зададени, са: издавал ли е отдел „Екология” към район "Панчарево" разрешение за извършване на сеч, има ли одобрен проект, въз основа на който да се извърши тя, заснет ли е предварително районът от архитект, маркирани и кубирани ли са дървета, от лицензирана фирма ли са извозени трупите, предвидено ли е компенсаторно залесяване и т.н.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари