Борисов си призна, че е счупил държавата

3
Христо Панчугов: Днешните управляващите нямат бъдеще, протестът ще продължи
Христо Панчугов: Днешните управляващите нямат бъдеще, протестът ще продължи Снимка: БГНЕС

Проблемите, които протестът повдигна, все още нямат отговор и по тях все още не е започнал разговор

Колкото повече се отлага разговорът, а властта се окопава, толкова повече ще намалява броят на умерените и ще се радикализира това, което наблюдаваме.

Това прогнозира пред БНР политологът Христо Панчугов. По думите му първостепенният разговор е, че българското общество подкрепя този протест и причините за този протест, независимо от това колко е многоброен.

„Иска отговор на въпросите кой шантажира премиера, до каква степен го шантажира, тоест какво влияние има върху него, държавата станала ли е частно дружество на няколко големи олигарси в България – въпроси, по които правителството не говори. Вместо това ни занимават с образователен ценз за гласуване. Поради което и протестите няма да отминат, без значение колко красиви фрази различни депутати от ГЕРБ ще намерят, за да си намерят извинение да продължат това правителство“, коментира Панчугов в предаването "12+3".

„Аз разбирам упорството на тези управляващи – те са зависими хора преди всичко на политическото си бъдеще, което очевидно ще приключи в момента, в който приключи този парламент. Това обаче не оправдава действията им, поне не в очите на българските граждани“, допълни той.

Без значение колко са хората по улиците, ние виждаме властта да произвежда безумие след безумие, подчерта Христо Панчугов.

„Това Бойко Борисов, който управлява в последните 10 години, да каже, че държавата има нужда от рестарт и да тръгне в посока Велико народно събрание означава, че той си признава, че е счупил държавата в тези десет години.“

В момента управлението се държи по логика, която не е политическа и не е логика на представителството, това неизменно ще се саморазпадне, смята Панчугов.

„Просто защото няма как да се управляват криза след криза, които са резултат от разпада на държавността. Дори протестът да приемем, че ще намалее. Дори да приемем, че гражданите ще се откажат. Няма как да се удържи вече този разпад“, изтъкна политологът.

„Легалността не е свързана с легитимността на едно управление и е право на гражданите да се бунтуват в момента, в който това управление не е легитимно. За да може да се води какъвто и да е политически разговор, трябва да се преодолее кризата в легитимността“, посочи още Христо Панчугов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари