Борисов: Ще кандидатстваме за домакин на Световното по футбол

0
България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на Световното
България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на Световното

Премиерът Бойко Борисов гръмко заяви, че през 2030 г. България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на Световното първенство по футбол.

Министър-председателят стори това на пресконференция след четиристранната среща във Варна на високо равнище между лидерите на балканските държави.

Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център „Балкан“. Само думата „Балкани“ е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България. Потоците за газовия хъб могат да отидат на север, могат да отидат на запад“, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът посочи, че сегашното трасе на жп линията, свързваща Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана.

Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе“, поразмишлява на глас той.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград на 90% е готова. „Чакам да излязат археолозите от последните 20 км. За две години ще направим последната 20-километрова отсечка“, уточни премиерът. По отношение на отсечката Солун – София, Борисов увери, че е останало само Кресненското дефиле. „Огромната част – „Струма“ е готова“, обясни Борисов.

Премиерът коментира и предстоящото румънско председателство и посочи, че според него там трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани. „Нашата политика е точно в смисъла в ценностите на ЕС, свързаност, повишаване на доходите, конкурентоспособност“, коментира Борисов. „Имаме много силна развойна дейност в селското стопанство, така че да повишаваме доходите, да повишаваме добивите и в същото време всички ние сме заинтересовани продукцията от Балканите и от нашите държави да има по-голям пазар“, заяви Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари