Борисов пропуска среща с Ердоган заради Меркел

0
Германският канцлер ще приеме премиерите на няколко европейски страни
Германският канцлер ще приеме премиерите на няколко европейски страни Снимка: БГНЕС

Премиерът обсъжда с канцлера на Германия бежанците, Шенген, “Белене” и “Южен поток”.

Премиерът Бойко Борисов няма да посети Истанбул за среща с турския президент Реджеп Ердоган, както бе предвидено от месеци, съобщава 24 часа. Вместо това българският министър-председател ще пътува в петък за Берлин за разговори с канцлера Ангела Меркел.

Ердоган бе поканил премиера на България на откриването на нов мост в Истанбул. То първоначално бе предвидено за сряда, 24 август. Турците обаче пренасрочили събитието за петък, 26-и. За тогава обаче е насрочено началото на визитата на Борисов в Германия.

В Турция Борисов трябваше да убеди Ердоган да се придържа към споразумението с ЕС за бежанците и след това да предаде исканията на президента на южната ни съседка в Германия. Друга от целите на среща с Ердоган бе да се разберат подробности от разговорите на турския президент с руския Владимир Путин и възобновените енергийни проекти между двете държави.

Мигрантската криза ще е основната тема на разговорите в Берлин. Освен Борисов на тях са поканени още премиерите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения, Хърватия и Австрия, обяви прессекретарят на германското правителство Щефен Зайберт.

Преговорите в Берлин са в два тура. В петък, 26 август, са разговорите на Меркел с премиерите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания, а в събота - с тези на България и останалите държави.

Основните теми на разговорите в Берлин ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на европейския съвет през септември. Заради това преди преговорите в Берлин Меркел ще направи и европейско турне като за 4 дни ще обиколи Италия, Естония, Чехия и Полша.

Очаква се Борисов да постави отново и въпроса за влизането на България в Шенген. Българският премиер ще поиска и засилване на европейската солидарност по отношение на посрещането на бежанската вълна. В началото на седмицата той обвини ЕС, че показва несолидарност като оставя България и Гърция сами да се справят с наплива. В края на юли Борисов потърси помощ от Меркел и за осигуряването на хеликоптери и друга техника за охрана на българо-турската граница.

Българският премиер възнамерява да представи пред Меркел и останалите премиери и възможностите за продължаване на строежа на АЕЦ “Белене” и напредъка по газовия хъб “Балкан”, след като бе получено положително становище от Европейската комисия и бе проведен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Дни след този разговор с Борисов, Путин поиска железобетонни гаранции, за да бъде осъществен проектът “Южен поток” за пренос на газ под Черно море.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари