Борисов: При една експлозия ще изтрепете всички медии

0
Към медиите се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена и окончателна, коментира още Борисов
Към медиите се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена и окончателна, коментира още Борисов

"Към медиите се подава информация тогава, когато е 100 процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия!"

Това изказване направи премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът похвали службите и заяви, че вчера те са действали добре, но строго нареди – „Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават!”.

След това все пак Борисов разкритикува част от действията на службите и обясни, че те са допуснали грешка. Според премиера, когато има такъв инцидент, има начин на действие с поставяне на т. нар. паравани, четири пожарни около обекта, или автобуси.

А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките, казва Борисов.

Категорично той заявява, че към медиите се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена и окончателна след, което се създава необходимата организация за обезвреждане.

„А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия!

Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?!, критикува Борисов.

Критиката продължава по адрес на летището, като с недоумение премиерът пита какво е пречило на аерогарата да се пратят два автобуса, които да извозват и да обясняват пътниците.

Министър-председателят заключва, че всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости, посочва Борисов.

Той е категоричен, че от този инцидент трябва да се извлекат поуките и дори да се направи учебна тревога.

„И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща”, коментира премиерът.

Той дава за пример трагедията в Париж и координацията между медии и органи на реда.

„Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава.

Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва”, нарежда още Борисов. Преди това вътрешният министър Румяна Бъчварова представя пред колегите си проучване от 2007 г. на основните тютюневи компании, с което установяват дела на контрабандата на стоки.

Тя се хвали, че за първи път през първото шестмесечие на 2015 г. има нерегистриран до сега нисък ръст на контрабандата - 13.4. В сравнение с 2014 г., през първото тримесечие с около 6% е спаднала контрабандата, което показва резултата от нашите усилия.

Това е независим източник на информация и на практика доказва ефекта от усилията, които полагаме, обяснява силовият министър. Борисов се намесва и заявява, че за миналия месец от цигари са събрани 61 млн. лв. повече, а за миналия месец са били 60 млн. лв.

По принцип, винаги се дава по-голям толеранс нагоре. Аз мога да се обзаложа, че реалната цифра е 9-9,5 в момента, мога да се обзаложа. Имайте предвид, че в Германия е 13,7.

За да видите действително колко ефективно сме действали, казва той. Министър-председателят прогнозира, че според отчета на Митниците и НАП към края на годината от НАП ще има 1 милиард и 600лв. повече събрани средства, а заедно с тези на Митниците ще се надхвърлят 2 милиарда. лв.

Повече събрани приходи за тази година или пари, неотишли в организираната контрабандна престъпност. Това са реалните факти, гордо заявява Борисов, по отношение на приходи от цигари.

Той дава за пример независим орган на големите компании, които си правят изследванията по най-елементарния, но точен, според Борисов начин, който се изразява в събиране от кофите за боклук кутиите от изразходваните цигари.

По тях статистически се вижда каква е реалната контрабанда и цигарите с бандероли, които са влезли.

„Това им е начинът за оценка на тази информация. Не ползват нито правителствени, нито на производители данни. Отиват, избират сто кофи за боклук, от тях, ако се окаже, че от сто кутии цигари, девет са контрабандни, значи това е 9% реалната контрабанда”, пояснява премиерът нагледно. /

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари