Борисов повече лае по ГЕРБ, отколкото хапе

1
Премиерът е свиреп, когато публично кастри разпасалите се свои съпартийци, но на дело не върши кой знае каква работа
Премиерът е свиреп, когато публично кастри разпасалите се свои съпартийци, но на дело не върши кой знае каква работа Снимка: КЛУБ Z

Бойко Борисов е строг със своите хора в ГЕРБ. Направо е свиреп. Като сгазят лука, ги обсипва със заплахи за какви ли не сурови наказания. Накрая обаче най-често ги пуска с предупреждение – като един добродушен катаджия, който е хванал шофьор в провинение, но вместо да му напише акта, го оставя да кара със забележката, че следващия път няма да се отърве.

Съпартийците на Борисов обаче отдавна са си пуснали пердето и се движат бясно в насрещното, пише Людмил Илиев във вестник СЕГА. Липсата на опозиция и съпротива в страната им позволява да се чувстват уверени в трайността на своята власт, което ги прави арогантни. Затова и са съвсем нехайни, когато тръгнат да уреждат собственото си благосъстояние и предизвикват скандали с лекота.

Принципно Борисов гледа да слага определена дистанция между себе си и малките и големите афери, които редовно тресат управлението му. Когато наближат избори обаче и особено ако популярността на ГЕРБ отбелязва спад, босът започва да се тревожи. Тогава обикновено избухва и онази канонада от закани, от която рядко произтича нещо съществено.

Ще кажете: А Цветан Цветанов? От зам.-шеф на ГЕРБ и дясна ръка на Борисов се смали до редови партиен член заради скандала с придобития от него ВИП апартамент. Цветанов обаче е голямото изключение, което доказва всеобщото правило. Аферата „Апартаментгейт” не беше еднократен удар върху ГЕРБ, а продължи да расте във времето като снежна топка по склон, обхващайки все повече хора и увреждайки все по-сериозно имиджа на управляващата клика, при това непосредствено преди европейските избори. Необходим беше жертвен козел, на който да бъдат приписани греховете на цялата партия, и Цветанов, с когото започна цялата история, беше най-подходящ за ролята. Към него Борисов прибави оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, на шефа на Държавен фонд „Земеделие” и на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и – воала! – умила ръцете си, ГЕРБ преспокойно отиде на избори.

Само дето на никого не му „светна синята лампа”, както заплашваше Борисов, че ще стори в началото на годината на всеки провинил се съпартиец. Вина никой не призна, а герберите и самият Борисов къде с намеци, къде направо явно дадоха да се разбере, че се смятат за жертви на предизборен политическо-медиен заговор. И след като всички обвинени излязоха чисти от прокурорските и данъчните проверки, нищо чудно след местните избори да ги видим отново да изпълняват различни функции във властта. Цветанов още преди месеци изяви желание да продължи да поддържа трансатлантическите контакти на партията чрез собствена неправителствена организация. А времето е показало, че Цачева и Порожанов са практически вечни, така че за тях ще се намерят удобни местенца. Съвсем показателен в това отношение е казусът с Пламен Георгиев, който уж си отиде позорно от шефското място в държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) само за да се приземи впоследствие като генерален консул в Испания. Да не говорим за случаи като Николай Нанков, който се оттегли от регионалното министерство, което оглавяваше, след катастрофата край Своге, след което тихомълком се завърна във ведомството като зам.-министър и редовен пътник на задната седалка в джипката на Борисов.

След като спечели евроизборите, Борисов, изглежда, реши, че времето на оставките окончателно е минало (дори и данъчната шефка Галя Димитрова се отърва след НАПлийкс). Някой обаче му подсказа, че трябва да покаже на публиката, че ще се намери трайно решение срещу разни разпасали се гербери. Така водачът на ГЕРБ излезе с идеята за създаването на прословутата етична комисия към ръководството на партията. „Искам към Изпълнителната комисия да има една комисия по етика – с хора чисти и морални, и когато получаваме по Фейсбук сигнали, първо ние да си ги проверим. Ако ще е къща за гости или се говори в един град, че някой е взел минералната вода, да видим дали е вярно и да настояваме въпросното лице да излезе и да отговори, и да предложим отстраняването му от партията. Както направихме с кмета на Хасково. Защото нас ни гледат под лупа“, обясни Борисов.

От думите му тогава излезе, че комисията ще работи съвместно с партийните структури при отсяването на кандидатите за предстоящите местни избори. „Чистите и морални” партийни сановници, които бяха избрани да работят в комисията, се оказаха депутатите Валентин Радев (бивш шеф на МВР), Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Красимир Ципов (бивш зам.-министър на МВР).

Забавното в случая беше, че сигнали започнаха да постъпват още преди комисията да е назначена – срещу кметовете на ГЕРБ в Банско и Сандански Георги Икономов и Кирил Котев. Например обвиненията срещу Котев бяха, че изградил незаконен водопровод до къщата за гости на гореспоменатия Александър Манолев. В началото на август се разбра, че герберските спецове по етични казуси са били сезирани и от Легия „Антимафия” заради самия Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. И след това всичко замря.

Така и никой не разбра дали и как действа въпросната комисия. Резултати от проверките срещу Икономов и Котев не се появиха. Фрапиращото е, че в партийния устав на ГЕРБ и досега няма и думичка за правилата, по които би трябвало да работи и да приема сигнали един толкова важен орган. „Пoдaвaш cигнaл и нe e яcнo дaли щe ти oтгoвoрят, дo кoлкo врeмe, пиcмeнo, уcтнo, c пoщeнcки гълъб или тaм, кaктo ce ceтиш, кoeтo e, мeкo кaзaнo, cмeшнo”, оплака се Григор Здравков от Легия „Антимафия” в началото на август. Това идва да подскаже, че цялата идея зад комисията е не да разследва обвинявани за нарушения хора във властта, а да спуска плътна завеса на мълчание, за да не се разбунва предизборно общественото мнение, както се случи при „Апартаментгейт”. Както се казва, ако искаш да заметеш нещо, създай комисия. Това правило е напълно валидно в случая.

Че така ще се развият нещата, трябваше да се досетим още когато беше обявено създаването на органа. Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира, че „етичната комисия на ГЕРБ, която предстои да се сформира, ще се сезира за всеки сигнал, за да може наистина да се преценяват нещата и като виждаме опонентите колко агресивно работят и какъв черен пиар правят, трябва наистина да се оглеждат нещата, за да не се дават невинни жертви”.

Ето това е същинската задача на комисията – да се предотвратяват в зародиш атаки срещу партията, за да не бъде принуждавана да отстранява хора като Цветанов, Цачева и Порожанов. Противоречивите личности в ГЕРБ обаче не са една и две, и неудобните обстоятелства около тях тепърва ще изникват в малкото оставащо време до изборите. И това ще предизвика нови политически бури, които някаква си комисия и епизодичните, безплодни закани на Борисов няма да възпрат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари