Борисов пак не пропусна да се похвали, този път за рейтинга на Фич

1
Борисов се заканва да работи още по-добре и усърдно след положителната оценка на  Fitch
Борисов се заканва да работи още по-добре и усърдно след положителната оценка на Fitch Снимка: БГНЕС/архив

"Международните експерти отчитат, че благодарение на фискалната стабилност и натрупания излишък - икономиката ни издържа на натиска. Влизането ни в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз също допринася за поддържането на фискална стабилност на фона на нарастващата политическа несигурност“

Това написа премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“.

„Много пъти съм казвал, че се задава криза, която ще бъде тежка и продължителна. Тези данни ни показват, че сме на верния път. И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата. С поредната положителна експертна оценка на авторитетната международна агенция ние отговаряме и на критиките към нас", написа още Борисов.

Международната рейтингова агенция Fitch запази непроменен дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на ниво „BBB“. Без промяна остава и перспективата пред рейтинга на страната, след като през април тя бе понижена до „стабилна“ от „положителна“. Запазването на очакванията на агенцията идва на фона на присъединяването на България към „чакалнята“ на еврозоната, което явно се оказва недостатъчно условие за повишаване на рейтинга или дори на перспективата пред него. Това обобщава Economic

В мотивите към съобщението на Fitch, публикувано от Министерството на финансите, се посочва, че рейтингът на България е подкрепен от силните външни и фискални баланси, както и от благонадеждната рамка на политиката, подкрепена от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на валутния борд.

Факторите, ограничаващи рейтинга обаче, са както по-ниските равнища на доходите на хората в страната, в сравнение с държави със същия рейтинг, така и неблагоприятните демографски фактори, които биха могли да ограничат растежа и да окажат натиск върху държавните финанси в дългосрочен план.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари