Борисов пак направи завой

0
Аз съм убеден че е правилно, но хората се страхуват
Аз съм убеден че е правилно, но хората се страхуват

България може да забави своeтo кандидатстване за приемане на еврото на фона на опасенията, че подготвителните стъпки биха могли да застрашат дългогодишния фиксиран курс към общата валута. Това заяви премиерът Бойко Борисов снощи.

България планираше да се присъедини към ERM-2 - механизъм, който действа като предходната зала на еврото преди пълноправното членство - до края на април. В парламента дори бяха внесени необходимите законови промени, но те предизвикаха скандал, защото не бяха подложени на обществена дискусия, а бяха “напъхани” в преходни и заключителни разпоредби на съвсем различен закон. В резултат парламентът прие законодателство, задължаващо правителството да го направи само при съществуващия валутен курс, пише Сега.

В понеделник премиерът Бойко Борисов даде заден за сроковете за влизане в еврозоната. Според него, е нужно повече време на фона на опасенията, че други държави членки и Европейската централна банка може да се стремят да изместят фиксирания курс лев/евро. Много българи се противопоставят на присъединяването към еврозоната, като се притесняват, че компаниите ще използват промяната, за да повишат цените на своите стоки.

„Длъжен съм да забавя темпото и само когато убедим всички, че това е добре, ще продължим напред“, заяви Борисов в София, без изрично да отхвърля целевата дата за влизане в ERM-II.

"Докато няма абсолютен консенсус по темата за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната", обяви Борисов.

“За да настигнем по-богатите си европейски партньори, трябва доходите да се вдигнат 3-4 пъти. Имаме 58 млрд. лева износ, рекордно ниво, това значи, че работниците и синдикатите са работили толкова добре, че изнасяме повече отколкото внасяме. Няма държава, въвела еврото, която да е станала по-зле. Минимум 10-15 години трябва да има преходен период, през това време да имаме страхотни иновативни предприятия. За да не стане пак да се нападаме, ще направим "Зелен съвет", каним президентството, синдикати, опозиция. На него без да има консенсус няма да предприемаме и "Зелената сделка", обяви премиерът.

Той риторично попита дали с коалиционните си партньори управляващите имат право да заложат на еврото без цялото общество да е убедено, че това е правилно. "Аз съм убеден че е правилно, но хората се страхуват. Затова – докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята", обяви Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук