Борисов обеща да изпълни всички препоръки на Венецианската комисия за реформи в съдебната система

0
Продължаващите структурни реформи в съдебната система биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата, заяви премиерът
Продължаващите структурни реформи в съдебната система биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата, заяви премиерът

Премиерът Бойко Борисов обеща днес да изпълни всички препоръки за реформи в съдебната система на Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия.

След като обяви, че международната рейтингова агенция Standard & Poor's (Стандард енд Пуърс) е повишила кредитния рейтинг на България, Бойко Борисов каза, че има някои неща, които правителството може да направи, за да върви страната напред, сред които е и продължаване на реформите в съдебната система.

"Продължаващите структурни реформи в съдебната система биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата. Затова си спомняте, че изправих едно писмо на Жан Клод Юнкер, попитахме Венецианската комисия какво мисли за нашите реформи, доколкото знам следващия петък ще имат заседание, ще ни пуснат препоръките. И от сега мога да ви кажа, че това, което ни препоръчат, ние ще го изпълним в пълния му обем, за да можем да продължим пътя си все нагоре и напред", обяви министър-председателят, който четеше от лист хартия констатациите на агенцията на журналисти, пише Дневник.

След това той направи заявка за реформи в антикорупционното законодателство, органът по приложението на което ще бъде оглавен от настоящия главен прокурор Сотир Цацаров по предложение на ГЕРБ. "От съществено значение според "Стандарт енд Пуърс" е да се продължи реформирането в антикорупционното законодателство - това правим в момента - и отбелязват, че напредъкът на България в тази област е признат по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК), което е важно, тъй като при новата многогодишна финансова рамка на ЕС критериите за правова държава биха могли да се взимат предвид", продължи да чете Борисов. После каза, че средствата за България ще бъдат увеличени с 8%.

Каква реформа

В началото на ноември експертите от Венецианската комисия посетиха България, за да дадат оценка на поредните опити на българското правителство да изпълни ангажимента си за въвеждане на гаранции, че в България може да бъде проведено ефективно и независимо разследване на главния прокурор при наличие на данни, че той е извършил престъпление. В момента такава възможност не съществува и дори обвинителят да извърши тежко умишлено престъпление, може сам да спре разследването срещу себе си.

Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския главен прокурор е идентифициран от европейските институции преди повече от десет години, припомня "Капитал". Той се дължи на факта, че главният прокурор стои начело на една силно йерархизирана структура, която има монопол върху разследването. Той има власт върху всеки прокурор, както и силно влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС), но върху него практически няма контрол и той не дължи отчетност никому.

Още в първите си дни като министър през април Данаил Кирилов обяви, че негов приоритет ще е изготвянето на законопроект, който да създаде механизъм за търсене на отговорност на тримата големи в съдебната власт.Срещу лансирания от него законопроект се създаде сериозна опозиция. Много юристи заявиха, че той на практика няма да е ефективен срещу главния прокурор, защото оставя разследването в периметъра на прокуратурата, т.е. под егидата на главния прокурор, а същевременно на практика създава имунитет срещу наказателно преследване на "тримата големи", като предвижда, че разследването срещу тях ще е възможно само след разрешение от ВСС.

През септември Кирилов поиска от комисията експертна оценка на лансирания от него законопроект за нов механизъм за отстраняване и разследване на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Очаква се другата седмица той да защитава проекта си пред Венецианската комисия.

Във вторник президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и анонсира дебат за промени в конституцията, касаещи работата на прокуратурата. Държавният глава подчерта, че в сегашния конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му, заради което и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. С изказването си Румен Радев направи тезисно послание, че основен проблем около фигурата на главния прокурор е неговата безконтролност.

Новоназначеният Иван Гешев обаче смята, че е мит, че главният прокурор е недосегаем и всевластен и той се изгражда с политически цели.

Каква оценка

Преди да замине за Мадрид, където ще участва в в 25-ата конференция по изменение на климата, премиерът Бойко Борисов покани журналисти на летището, за да разясни за повишения кредитен рейтинг на страната ни. Той извади лист хартия и изчете констатациите на международната рейтингова агенция, сред които - устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс, стабилен напредък по присъединяването към т. нар. чакалня за еврозоната ERM II, подобрена рамката за борба с изпирането на пари и др.

"Нетният държавен дълг е с шест процентни пункта по-нисък от преди 5 години, ниският дълг на държавния и частен сектор и излишъците по текущата сметка осигуряват на България буфери при външен шок, фискалната позиция на България се е подобрила в последните няколко години, икономиката расте стабилно и се предвижда ръст 3.6%, българският банков сектор е успешен и печеливш, отчетено е, че коалицията може да изпълни мандата си, има политическа котва", обяви още министър-председателят. Той каза още, че финансовият министър Владислав Горанов е добър стопанин и заради това не му иска оставката.

Накрая съобщи, че ще изпълни всички препоръки - освен за продължаването на реформата в съдебната власт и тези за по-голямо усвояване на средствата от ЕС. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари