Борисов е прав - най-много се лъже преди избори!

0
Премиерът преобърна закони и изопачи факти, за да докаже, че в политиката е по католик от папата
Премиерът преобърна закони и изопачи факти, за да докаже, че в политиката е по католик от папата Снимка: БГНЕС

Въпреки че премиерът Бойко Борисов се оплака, че са прави хората, които казват, че "най-много се лъже преди избори и след лов", при участието си в предаването "Лице в лице" в сряда по bTV той успя да потвърди тази сентенция, като изопачи или направо си измисли множество "факти", за да "докаже" тезите си. 

За БСП и искането да излезе в отпуск

На въпрос как ще коментира настояването на БСП той да бъде санкциониран и да бъде принуден да излезе в отпуск, за да не използва целия държавен ресурс за реклама на партията си, Борисов обяви, че ако социалистите имат предвид визитата на папа Франциск, то силно го надценяват. "Иначе, дет` се вика - на малко име ме знае, но да ми влезе в кампанията, да дойде да ме подкрепя 3 дена, ми се вижда прекалено дори за техните представи", констатира той. "Нямам нито едно партийно мероприятие. Нито едно. Всичките са болници. 20 милиона днес дадохме за нови училищни автобуси за децата, които ги водят до училището. След това бях на протест, 1000 души ме поканиха на протест за зелена площ. Реших им проблема, но така, както ме изпратиха, можеха да ме бият и с камъни, така че не го смятам за партийно мероприятие", реди той, пише Таня Петрова за вестник СЕГА.

Борисов успя да намеси и президента в скандала. "БСП ми прави сметка в ЦИК дали съм с кола, дали съм със самолет, дали съм пеша, дали съм с метрото. То същото важи и за него (президента) по тази логика. Когато си изпратиш шефа на пресцентъра за водач на листата на БСП или началника на кабинета - четвърти в листата на БСП, ясно е, че имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе отпуска по тяхната логика? Много е просто", обяви Борисов. 

Факти: Болницата в Ямбол от години е в трагично състояние и още второто правителство на Борисов бе обещало да отпусне пари за нова сграда. През 2015 г. това щеше да струва на бюджета 9 млн. лв., но не стана. Сега правителството даде 27 млн. лв., без да е ясно на какво се дължи драстичното поскъпване. Парите за автобуси също бяха отпуснати без никакви разчети и не се знае къде ще отидат. Протестът, на който се появи Борисов, бе в Пловдив и бе срещу застрояването на поредната зелена площ. Премиерът се зарече това да не се случи, но теренът е частен и не е ясно какво смята собственикът му.

Колкото до препратките към Елена Йончева, която беше шеф на пресцентъра на президента, и Иво Христов, който беше началник на кабинета на президента, те направо напуснаха постовете си, преди да се кандидатират за депутати и евродепутати. 

За оставката на земеделския министър Румен Порожанов

Борисов обясни, че "към днешна дата Порожанов успя да се справи добре с много от задачите и виждате, че в сектора е сравнително спокойно: и при животновъдите, и при земеделците, и при зърнопроизводителите". Земеделският министър решил проблемите на пчеларите и последиците от градушките. 

Факти: Проблемите, възникнали след измирането на пчелите и унищожената от градушка реколта, бяха решени по традиционния начин - с раздаване на пари от бюджета. Не стана ясно защо не са използвани превантивно средствата за борба с градушките, за да не се стига до толкова тежки последици, както и защо за пореден път ще бъдат компенсирани стопани, които не са застраховали продукцията си. Проблемите на зеленчукопроизводителите пък бяха "решени" с назначаване на излъчен от тях човек за зам.-министър.

За скандала с къщите за гости

"Програмата за къщите за гости е добра. Тя е насочена извън големите градове. На много места тя работи много добре. В момента върви пълна проверка и на полицията, и на прокуратурата. И то я караме отзад напред. Сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена през общините, сиреч всяка една къща има бизнес план... Има строги правила и много проверки са направени", обясни Борисов. Той обяви, че разкритията на медиите за имотите са доказателство как в България всичко е наред със свободата на словото. На въпрос защо разследванията започват само след журналистически публикации, а всички останали органи не са впечатлили през годините, Борисов отговори, че е имало 30 проверки и върнати пари.

Факти: Изнесените досега факти показват, че голяма част от къщите за гости не се ползват по предназначение, а са лични резиденции. Фонд "Земеделие" е проверил едва 120 от 746 къщи за гости, финансирани по европрограмата, и е открил, че половината от тях са в нарушение. Голяма част от къщите са в утвърдени туристически райони, а не в малки населени места, които тепърва ще привличат гости. Поискано е възстановяването на 10 млн. лв., като не е ясно колко реално са върнати. Цялата програма е на стойност 220 млн. лв.

За председателя на ВКС Лозан Панов

За Борисов скандалите с имоти на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и председателя на ВКС Лозан Панов са абсолютно идентични. Очевидно обаче неговото отношение към тях не е еднакво - премиерът дълго хвали работата на антикорупционната комисия и критикува председателя на ВКС, на когото нямал доверие, защото правел политически изказвания.

Факти: При Панов става дума за имот, купен от жена му, преди те да сключат брак. Имотът е надлежно описан в имотната декларация.

При Пламен Георгиев имотите са купени на съмнително ниски цени, които той обясни с грешки в нотариалните си актове, които не бил забелязал. Освен това се оказа, че не е декларирал огромни тераси, на които има и незаконни постройки. Точно Пламен Георгиев трябва да проверява хората от властта за недеклариране на имоти.

За скандалния арест на Десислава Иванчева

Борисов също бил възмутен от скандалния арест на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Той обясни, че е говорил с всички участници в показната операция по задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева и те му обяснили, "че трябвало, за да не им падне след това веществено доказателство, всяка една банкнота - банкнота по банкнота - да се опичат". "След като на тази крехка жена й сложиха белезници на краката и на ръцете, а до нея вървят двама гиганти полицаи от Съдебна полиция... Унижението - дори най-тежкият престъпник трябва да бъде уважаван като личност. Това е в основата на правото на всяка една държава", разясни премиерът. И си приписа заслугата за промяна в стила на арестите, които сега били "много семпли". "В смисъл - точни, без да се вдига никакъв шум - надявам се, че си взеха поука и след това не са допускани такива грешки. Виждате колко арестанти от чужбина се докараха тихо, внимателно, без никаква парадийност, без шум", каза той.

Факти: Възмущението на Борисов идва година след скандалния арест. Така "прилежно" описваните банкноти всъщност не бяха признати за доказателство в съда. Промяната в наредбата за конвоиране се случи едва през април тази година, и то след дълга съпротива на правосъдното министерство, което не виждаше никакъв проблем Иванчева да ходи окована на преглед в болница.

Борисов няма и никаква заслуга за "дискретното" довеждане на арестанти от чужбина. Те винаги са били връщани по един и същи начин. Сега дори се прави по-показно - МВР не пропуска да пусне видео от връщането им. 

За оставката и правото на хората на избори

На въпрос има ли обстоятелства, при които след тези избори би подал оставка, Борисов отговори: "Не. Няма никакво основание за това. Първо - това са европейски избори. Освен това 9 милиона само дадохме за машинно гласуване, а едни избори са над 54 милиона. Да правим нови избори и октомври нови избори - 150, 160 милиона да дадем за избори. Това трябва да сме малко (посочва с въртеливо движение на ръката знак за лудост)", отсича Борисов. Освен това се разбра, че премиерът смята президентската институция за първа власт. "Той е държавен глава, той първа власт, той е върховният главнокомандващ...", обясни той. На забележката на водещата, че все пак първата власт е парламентът, Борисов отсича: "Като се построяваме (за парада), първи застава държавният глава, след него - шефът на парламента, след това - аз, министър-председателят. Не може, когато си първият човек в държавата, първата дама - понеже не казваме втората дама, не казваме, че Караянчева е първата дама, нали. Казваме, че г-жа Радева е първата дама."

Факти: Правото на избори е изконно и конституционно закрепено право и пестенето на средства не може да бъде основание за отлагането им. Първа власт в държавата по конституция е законодателната, след това са изпълнителната и съдебната.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари