Борисов, Борислава, Барселона – сапунката продължава с брак по сметка

1
Ако прокуратурата пожелае да разследва съмнителната афера с къща и бутик в Барселона, винаги може да прибегне до ДНК-проби. И истината да излезе наяве
Ако прокуратурата пожелае да разследва съмнителната афера с къща и бутик в Барселона, винаги може да прибегне до ДНК-проби. И истината да излезе наяве Снимка: E-vestnik

Борислава Йовчева на снимка от времето, когато е била манекенка и документ от Агенция по вписванията, от който става ясно, че няколко дни преди да излезе публикацията за къщата в Барселона в испанския вестник „Ел периодико“, тя се е омъжила за 68-годишния Йордан Христов, който до момента е налял във фирмата й цяло състояние

Това пише Иван Бакалов за E-vestnik .От биографията на Борисов може да се направи сериал, надхвърлящ и най-мелодраматичните бразилски и мексикански сапунки. Младият комунист и пожарникар, каратист, развил бизнес като охранител, отнема снахата на бившо партийно величие от времето на соца и с неговия син си разменят съпругите.

Следва полицейска кариера, другарката му в живота става банкерка. Кариерата прераства в политическа, бившият комунист основава дясна партия и става премиер. Следва раздяла с банкерката и любовни афери с миски и мисирки, увенчани със скандал с мистериозна самотна майка, живееща в лукс в Барселона. Аферата излиза на бял свят, публикации, изявления, видеоклипове разкриват, че бившата манекенка в луксозната къща в Барселона, притежаваща бутик на скъпа улица там, разхождаща се с бяло „Порше“, вероятно отглежда незаконно дете на българския премиер. Впрочем, това е лесно доказуемо с ДНК-тест, любим сюжет от сапунените сериали. Но в реалността при сегашния случай никой не прибягва до него.

И се оказва, че бившата „Мис бикини”, в чиято къща и фирма в Барселона са налети милиони евро,

се омъжила за 38 години по възрастния

Йордан Христов, неин финансов донор до момента и човек от обкръжението на Борисов. Точно преди да гръмне аферата с къщата в Барселона, и преди да се разчуе, че е започналото разследване на каталунската прокуратура.

В коментарите си за скандала, който затихна с избухналата епидемия с коронавируса, премиерът Борисов каза, че е бил предупреден поне седмица преди публикацията в Испания и е очаквал тя да излезе. Изглежда набързо, под напора на събитията, е организиран и бракът между Христов и Йовчева.

Тайната сватба на Борислава Йовчева се е състояла буквално няколко дни преди публикацията в каталунския вестник “Ел Периодико”, преди да се разчуе за испанското разследване на къщата в Барселона и нейната обитателка. Това става ясно от публикуван в личната страница във Фейсбук на журналиста от „Бивол” Атанас Чобанов документ от Агенцията по вписванията. От него се разбира, че Борислава Йовчева и Йордан Христов са сключили граждански брак и вероятно предбрачно споразумение, уреждащо имуществени въпроси, което вписано в Агенцията по вписванията. Със сигурност с това се опитват да уредят законно всички необясними финансови инжекции към фирмата на младоженката самотна майка.

Публикацията на Чобанов в други страни със свободни медии би предизвикала вълна от коментари и публикации, но у нас беше цитирана само от няколко независими сайта.

По време на скандала през февруари имаше шеги във Фейсбук, че Борисов може да посочи човек от обкръжението си да го ожени за Йовчева и да легализира щедрото спонсорство към нея. И това изглежда се е случило още преди да си помисли някой.

Младоженецът Йордан Христов е предприемач и хотелиер, има бизнес в няколко области – „Химмаш” АД – Хасково, ОМЗ ООД (Оптико-механичен завод – София), „Перла Турист” и др. Христов е и част от обкръжението на Борисов. Самият Борисов призна, че го познава, ама не били близки, играл с него тенис преди 20 години. Но има достатъчно свидетели от преди по-малко от 10 години, че са играли тенис, дори са участвали в един и същ тенистурнир „Труд мастърс”. Журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов описа във Фейсбук сблъсъка си с Йордан Христов, който е подал срещу него жалба в МВР (виж тук) и ту го заплашвал, ту го канил на приятелски разговор.

Йордан Христов е съдружник и близък с Иван Саздов,

собственик на тенисклуб в Банкя и един от приближените на Борисов. Двамата са двойка на тенистурнири. Борисов обаче се дистанцира и от Саздов. В разгара на скандала с къщата в Барселона каза пред репортери в Брюксел: „Саздов беше шеф на комсомола в Банкя. Ако кажа, ще кажат – познава го”. Всъщност Иван Саздов е в инициативния комитет за кандидатурата на Борисов за кмет и един от шефовете на предизборната му кампания, който го придружава навсякъде в онези години. И по-късно известен гербаджия. Защо Борисов иска да се дистанцира от него, разчитайки на къса памет на хората, може да се предполага.

Йордан Христов трябва да се е развел, за да се омъжи за Борислава Йовчева. Ситуацията е сложна. Христов е съдружник с дългогодишната си съпруга, преди брака с Борислава от Барселона. Двамата бивши съпрузи са съсобственици в дружества в България, също и в кипърската офшорна фирма „Палмс ентърпрайсис”, която е наливала пари в регистрираната в Испания фирма „Ема” (Ema BGS S.L ) на Борислава Йовчева (виж тук). Фирма носи името на детето й.

За операциите си в Испания кипърската офшорка е представлявана от бившата вече съпруга на Христов Силвия Николова, тя става и администратор, включително на фирмата „Ема”, заедно с Георги Йовчев, баща на манекенката, разкри по испански документи сайтът „Бивол”. А в България представител на кипърската офшорка е Йордан Христов.

Според испанския вестник „Ел периодико” във фирмата „Ема” са налети 2,3 млн. евро. Сайтът „Бивол” описа как е ставало това – на два транша, половината от сумите е внасял бащата на Борислава, който трябва да доказва произхода им, тъй като е работил като електротехник, преди да отиде като придружител на дъщеря си в Испания.

Връзката на Христов с Борисов, колкото и да се неглижира, е видима – той е съдружник с приближения на Борисов Саздов, който пък е съдружник в други фирми с братовчеда на Борисов Радослав Иванов (братовчеда Радо). На братовчеда Радо Борисов е прехвърлил охранителните фирми „Ипон”, като влиза в политиката и става кмет и премиер.

Йордан Христов, от друга страна, е бил бизнеспартньор през 90-те години със сикаджията Илиян Пенев – Мацола, припомни „Бивол”.

Йордан Христов е разследван, твърдят испански медии, защото представлява офшорката „Палмс ентърпрайсис“ (Palms Enterprises), вкарала 2,3 милиона евро във фирма, която притежава луксозен бутик в Барселона, управляван от Йовчева.

Фирмите на Йордан Христов и Силвия Николова, според направена от „Бивол” справка в регистрите, които са получили пари от еврофондове и обществени поръчки са: „Химмаш” АД, ОМЗ ООД, „Перла Турист” АД. Общо са получили 7,23 млн. лв. или 3,7 млн. евро от еврофондове. Отделно негови и на съпругата му фирми, в някои от които участва и Иван Саздов от Банкя, са спечелили обществени поръчки за около 13 млн. лева.

Съмненията, че част от тези пари са пренасочени за обезпечаване на Йовчева трябва да бъдат проверени от Европейската прокуратура, пише журналистът Атанас Чобанов.

Преди години офшорката „Палмс ентърпрайсис” (Palms Enterprises) е инвестирала в аквапарк в Приморско заедно с „Gordon Holdings”, фирма представлявана от осъдената за пране на пари Белинда Ланион. Тогава член на управителния съвет на фирмата зад аквапарка е Иван Саздов, припомня „Бивол“.

Какъв ще е следващият епизод от този сапунен сериал?

Дъщеричката Ема на бившата манекенка, да е жива и здрава, един ден ще разкрие кой е баща й. Същото ще направи и майка й. Защото е унизително да имаш баща неизвестен, а той да се крие като че ли някакво престъпление е извършил.

Този ден, в който истината ще излезе на бял свят, не е толкова далеч.

Ако прокуратурата пожелае да разследва съмнителната афера с къща и бутик в Барселона, винаги може да прибегне до ДНК-проби. И истината да излезе наяве и по-рано.

Засега част от странното финансиране на бившата манекенка Йовчева е легализирано чрез брак. Предполага се, че са направени опити да се доказва произход на средства, които е налял от свое име баща й електротехникът. Той обаче със сигурност ще има проблеми с испанското правосъдие, защото трябва да доказва пред него произход на средства, а не пред Гешев.

Впрочем Гешев мълчи, макар негови адепти да пробутват версиите, че имал куража да разследва Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари