Борисов: Без войни ще свържем Егейско с Черно море

0
Да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси
Да си разменим с Гърция по едно пристанище без такси

"С един бърз път Бургас - Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един кей - без войни, а на базата на взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис (премиерът на Гърция)", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията в Хасковска област на строежа на газовата връзка Гърция - България.

"На Гърция отваряме път към Севера  - Украйна, и т. н., а ние  можем да получаваме товари отдолу (от Егейско море).

Винаги съм казвал, че с Гърция трябва да си разпределим така ресурсите и възможностите, че да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море“, акцентира Борисов, предава Канал 3.

Премиерът подчерта, че газовата връзка България - Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море

"Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море", подчерта министър-председателят.

"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан. Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде“, добави Борисов, който изрази надежда, че връзката ще бъде готова по-рано от ноември 2020 г.

"За да се изградим интерконекторната връзка, трябва първо да пазим археология, да се извадят артефактите и после строим. Това е селище на 4000 години, има артефакти на 7000 години“, изтъкна премиерът Борисов пред гостите и добави, че според откритията по тези земи са живели най-богатите хора в Европа.

В тази връзка министър-председателят настоя университетите да започнат да обучават повече реставратори и археолози. "Осигуряваме ви финансиране, а учебната програма – изгответе вие – професорите и доцентите“, обърна са към специалистите по археология премиерът Бойко Борисов.

"Тук се забавихме малко заради археолозите, над 4 млн. лв. държавата е отделила. Не съм сигурен, че догодина октомври ще е толкова слънчев, за да се надяваме да го открием, така че може би ще трябва да бъде готов за септември", каза още Борисов, който изтъкна, че присъстват посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитриос Хронопулос, на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

"Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект“, заяви на български посланикът на САЩ в България Херо Мустафа относно газовия интерконектор между Гърция и България. 

"Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност. Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България, и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител,” каза посланик Мустафа.

"Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб,“ каза посланик Мустафа пред журналисти.

После думата взе посланикът на Азербайджан Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова: "Много сме радостни да подкрепяме България в нейните усилия за енергийна диверсификация. За мен и Азербайджан това е исторически момент. Оценявам и присъствието на българския министър-председател. Поздравявам всички вас в този много важен ден“, посочи още тя.

Нейният превъзходен английски силно впечатли Бойко Борисов, който шеговито предложи изказването й да бъде преведено на български от американската посланичка.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на разнообразяване на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Чрез междусистемната газова връзка ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари