"Борисов - 3" и оставките

0
Желанието на Цецка Цачева да се оттегли от поста е 8-ата депозирана оставка
Желанието на Цецка Цачева да се оттегли от поста е 8-ата депозирана оставка

Въпреки че сама поиска от КПКОНПИ и Прокуратурата да проверят покупката на луксозно жилище, за да бъде доказано, че сделката е законна, правосъдният министър Цецка Цачева обяви днес, че се оттегля от поста си.

След като вече стана ясно, че оставка подава и зам.-министърът на спорта Ваня Костова, в близките дни, ако не и часове, ще разберем каква ще бъде реакцията и на другите представители на властта, за които стана ясно, че са придобили апартаменти при преференциални условия- председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът Вежди Рашидов.

Желанието на Цецка Цачева да се оттегли от поста е 8-ата депозирана оставка от министър в кабинета "Борисов-3", пише dir.bg.

5 от предишните 7 молби бяха удовлетворени - на Николай Петров, Николай Ненков, Ивайло Московски, Валентин Радев и Валери Симеонов, а 2 бяха върнати - на Теменужка Петкова и Бисер Петков. От останалите министри най-близо до оставката беше Боил Банов, но той удържа натиска от скандала "Ало, Банов съм" и остана на поста си.

С министерското кресло се раздели и Лиляна Павлова, но причина за това стана единствено срочността на нейния ангажимент - ротационното европредседателство на България, Естония и Австрия.

История на министерските оставки и рокади в кабинета "Борисов-3":

30 октомври 2017 г. - Николай Петров

На 30 октомври 2017 г. министърът на здравеопазването Николай Петров подава оставка след тв разследване, че като директор на ВМА е давал обществени поръчки в конфликт на интереси. Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство, защото нарушение на закона няма. Оставката е приета от премиера Бойко Борисов. На 10 ноември 2017 г. за министър на здравеопазването е избран Кирил Ананиев.

31 август 2018 г. - Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев

На 25 август 2018 г. автобус катастрофира на пътя Своге-София. Жертвите на катастрофата са 20. Основната причина се оказва лошият път и в резултат на това на 31 август трима министри - на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев, подават оставка. На 20 септември 2018 г. оставките им са приети. Постовете поемат Петя Аврамова (МРРБ), Росен Желязков (МТИТС) и Младен Маринов (МВР).

16 ноември 2018 г. - Валери Симеонов

След продължителни протести на майки на деца с увреждания, настояващи вицепремиерът Валери Симеонов да напусне поста си заради думите "кресливи жени" и "уж болни деца", лидерът на НФСБ подава оставката си като вицепремиер на 16 ноември 2018 г. Симеонов заявява, че решението е лично и става въпрос за медийна кампания срещу правителството. На 21 ноември 2018 г. парламентът освобождава Валери Симеонов и одобрява началника на кабинета му Марияна Николова за новия вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика.

23 март 2019 г. - Цецка Цачева

Правосъдният министър Цецка Цачева подава оставка заради купения от нея апартамент на занижени спрямо пазарните цени в столичния квартал "Изток". Цачева сама е изявила желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов. Ден по-рано с нарочно писмено волеизявление Цачева поиска от КПКОНПИ и Прокуратурата да бъдат извършени проверки за придобития имот. В сигнала за себе си Цачева настоява да бъде установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения.

Един по-различен случай:

20 декември 2018 г. - Лиляна Павлова

След края на ротационното трио по европредседателството - Естония, България и Австрия, Народното събрание закрива Mинистерството на европредседателството и възлага на МС в двумесечен срок да уреди всички правоотношения. С друго решение на парламента, което влиза в сила на 1 януари 2019 година, Лиляна Павлова е освободена като министър на европейското председателство.

Преосмисляне на решението:

23 февруари 2018 г. - Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява, че ще депозира своята оставка ден, след като става ясно, че чешката компания ЧЕЗ е взела решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България". В медиите се появява информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, която иска да закупи бизнеса на ЧЕЗ, което министърът опровергава. В крайна сметка Петкова депозира своята оставка след разговор с премиера Борисов с мотива, че не иска да има каквито и да е съмнения при провеждането на сделката с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. В средата на март Коалиционният съвет не прие, че има основание за оставката на Теменужка Петкова и тя остана на поста енергиен министър.

11 юни 2018 г. - Бисер Петков

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подава оставка. Като мотив за това той изтъква невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Ден по-късно премиерът съобщава, че Петков остава на министерския пост, защото той се справя добре и майките на децата с увреждания го харесват. Борисов отбелязва, че в тази сфера следват палатков след палатков лагер.

На ръба:

30 януари 2019 г. - Боил Банов, "Ало, Банов съм"

Депутатът от "БСП за България" Елена Йончева извади аудиозапис, според който министърът на културата Боил Банов оказва натиск върху свой подчинен за опрощаването на 700 хиляди лева неустойка на фирмата-строител на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото. Самата Йончева кръсти разследването си афера "Ало, Банов съм". Боил Банов обяви случая за част от започнало много преди това изнудване и въпреки очакванията остана на поста си. Културният министър получи и подкрепа от парламентарната група на управляващите, които нарекоха скандала начало на предизборната кампания на опозицията.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари