Борислав Цеков: В Конституцията понятие ротационен премиер не съществува

0
Големите проблеми на България няма да се решат с промени в Конституцията, защото нито един от тях не се дължи на нея, каза Цеков
Големите проблеми на България няма да се решат с промени в Конституцията, защото нито един от тях не се дължи на нея, каза Цеков Снимка: Институт за модерна политика

Големите проблеми на България няма да се решат с промени в Конституцията, защото нито един от тях не се дължи на нея, каза Цеков

"Нито един от големите проблеми на България - корупция, бедност, лошо правораздаване, изостаналост на държавата - не се дължи на Конституцията. Но и нито един от тях няма да се реши чрез промени в Конституцията. ... Отдавна България да се е превърнала в едноличен режим, ако не беше тази Конституция".

Това каза Борислав Цеков, доктор по конституционно право, университетски преподавател и председател на Института за модерна политика.

"Има място да се мисли и да се търси опит за консолидиране на конституционно мнозинство, но да се извежда това като проблема на проблемите - не е сериозно. Да важно е, но някой накрая трябва да каже какво точно се предлага. Кажете, за да коментираме по същество. Аз не мога да си представя конституционни дебати, без да се предложи конкретен проект, върху който да се търси съгласие", коментира той.

В предаването "12+3" по БНР Цеков изказа мнение, че с оглед ситуацията в държавата е много важно партиите да намерят път към съгласие и съставяне на правителство, но подчерта, че тезата му няма нищо общо с това, на което сме свидетели от вчера, защото:

"Търсенето на национално съгласие в кризисна ситуация означава общи приоритети. А ние сме свидетели, че ГЕРБ предава цялата власт на загубилата изборите формация ПП-ДБ и заедно с това приемат тяхната програма и техните приоритети. ... Трябва да се потърси разумно съчетание на приоритетите на двете коалиции. Аз не виждам такова съчетание, а виждам еднозначно приемане на приоритетите на ПП-ДБ. Това ще донесе още по-висока хронична нестабилност в държавата, сериозно разочарование в привържениците на двете формации, което в условията на тази тежка политическа криза и ниска избирателна активност ще нанесе още по-големи вреди на политическия процес в страната".

Според него компромисите трябва да са и от двете страни.

В Конституцията понятие ротационен премиер не съществува, подчерта докторът по конституционно право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари