Борислав Цеков: Румен Радев атакува промените в Конституцията заради ведомствени интереси

2
Президентът не засегна проблемите, които предизвикаха най-сериозна полемика, отбеляза конституционалистът
Президентът не засегна проблемите, които предизвикаха най-сериозна полемика, отбеляза конституционалистът Видео: Euronews Bulgaria

Президентът не засегна проблемите, които предизвикаха най-сериозна полемика, отбеляза конституционалистът

Президентът атакува тези промени в Конституцията, които по някакъв начин засягат институционалната територия или модифицират правомощията на президента.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria конституционалистът доц. Борислав Цеков.

Не засегна проблемите, които предизвикаха най-сериозна полемика – разделянето на ВСС на два органа. Очевидно не това вълнува президента, а неговите ведомствени интереси.

Видяхме практиката от последните няколко години при този президент, че си позволяваше доста своеволно да разтяга сроковете, в които да издаде или да обяви, че няма да издаде указ за назначения на висши държавни служители и това поставяше държавата във вакуум.

При този президент видяхме форми на пряко президентско управление, което Конституцията не допуска. След като видяхме този лош прецедент се налага парламентарната република да бъде защитена от подобни своеволни и еднолични действия. Моделът, който се предлага засилва парламентарния контрол върху служебните кабинети и въвлича парламентарните групи в консултации, които президентът ще е длъжен да провежда.

Не смятам, че КС има достатъчно сериозна аргументация в това искане. Най-сериозната аргументация е по въпроса за процедурата, по която беше приет този конституционен проект. За разлика от всички останали пунктове, тук президентът добре е обосновал своето искане. Интересно да видим кой подход ще избере КС. Дали ще избере подходът да събори тези конституционни промени – да обяви, че процедурата е била неконституционна. Иначе съмнявам се, че има основание да се обяви двойното гражданство като противоконституционно.

Ако текстове бъдат признати за противоконституционни ще имаме един правен вакуум. Няма да се върне старото положение и ще трябва парламентът да уреди последиците от противоконституционното си решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари