Борислав Цеков: Конституционни идеи за структурни заврънкулки не са съдебна реформа

0
Резервиран съм, че това НС има обществено-политическата легитимност да прави промени в Конституцията
Резервиран съм, че това НС има обществено-политическата легитимност да прави промени в Конституцията Снимка: БГНЕС

Резервиран съм, че това НС има обществено-политическата легитимност да прави промени в Конституцията

"Министър-председателят би трябвало да информира прокуратурата с информация и факти, почерпени от специалните служби и МВР, а не по лични впечатления и ровене в мрежата. Остана усещането за несериозност".

Това коментира пред БНР докторът по конституционно право Борислав Цеков от Института за модерна политика.

По думите му в прокуратурата и в съда има редица проблеми, които трябва да бъдат обсъждани, и да се върви към реална съдебна реформа:

"Конституционните идеи за структурни заврънкулки не са свързани с реалната съдебна реформа. Занимават ни какви колегии да бъдат във ВСС, какъв да е мандатът на главния прокурор. Нито корупция се бори по този начин, нито съдебна реформа се прави по този начин. Въпросите за реална съдебна реформа са - какви са практическите проблеми в правораздаването и на базата на този анализ да се извършват необходимите промени в процесуалното законодателство, в цялостната уредба и практика на съдебните експертизи, в подготовката на магистратите. Десетина години вече се занимаваме дали този Съвет да е с един човек повече или по-малко".

В предаването "12+3" Цеков допълни:

"Конституция се променя, когато има реална обществена необходимост, споделена, а не от тази или от онази партия, и когато има широко политическо съгласие. Дълбоко съм резервиран, че настоящият парламент има обществено-политическата легитимност да прави каквито и да било промени в Конституцията. Тази Конституция е приета от Велико Народно събрание, избрано с 90,76% избирателна активност, Конституцията е гласувана с повече от 3/4 от 400-членния състав на ВНС, а сегашният парламент е на историческото дъно на избирателната активност. Те ли са тръгнали да променят тази Конституция".

Интервюто с Борислав Цеков можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари