Борислав Българинов се срещна с директора на музея в Гюргево

0
Трансграничното сътрудничество в сферата на културата ще продължи да бъде приоритет
Трансграничното сътрудничество в сферата на културата ще продължи да бъде приоритет Снимка: Областна администрация

Трансграничното сътрудничество в сферата на културата ще продължи да бъде приоритет 

"Трябва да наблегнем на интелектуалното развитие, не само на асфалта и пътищата. Трябва да има баланс, но той не може да е в ущърб на духовните ценности и културата“, това каза областният управител на Русе Борислав Българинов при срещата си с директора на Гюргевския окръжен музей Габриел Думитру, съобщиха от Областна администрация. 

Двамата бяха категорични, че трансграничното сътрудничество в сферата на културата ще продължи да бъде приоритет за ръководените от тях институции. Сред предстоящите и едно от най-очакваните събития през идния месец е провеждането на Нощта на музеите, която в Гюргево ще се състои на 12 юни. Предвидени са множество занимания както за малчуганите, така и за по-големите. Габриел Думитру обещава шоу, изпълнено с магия, фокуси, а също и спектакли на открито. Очаква се дори карнавално представление с венециански маски. За по-любопитните пък са предвидени ателиета на открито, които ще бъдат предимно в сферата на традиционните занаяти и археологията. По време на разговорите възникна идеята за превод на български език на две книги, касаещи пресечните точки в близкото минало между Русе и Гюргево. Става дума за издания, свързани с пътеписи, гравьори и литографии на чужденци, посетили двата града в периода между 1826 и 1880 година, както и историческо изследване за фериботните връзки между България и Румъния. Инициативата най-вероятно ще се осъществи отново със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Българинов пое ангажимент и за насърчаване на сътрудничеството между адвокатските колегии от двата града. Целта е обмяна на информация и добри практики при намиране на решения за възникнали казуси от международен характер.

Срещата бе организирана от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, а на нея присъстваха и експерти от музея в северната ни съседка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари