Борис Джонсън съкращава над 90 000 държавни служители

0
Мярката има за цел да освободи бюджетни средства за облекчаване на кризата с разходите за живот и евентуално намаляване на данъците
Мярката има за цел да освободи бюджетни средства за облекчаване на кризата с разходите за живот и евентуално намаляване на данъците Снимка: Getty images

Мярката има за цел да освободи бюджетни средства за облекчаване на кризата с разходите за живот и евентуално намаляване на данъците

Британският министър-председател Борис Джонсън нареди на кабинета да изготви план за съкращаване на над 90 000 държавни служители, съобщи Дарик Радио, позовавайки се на телевизия Sky News.

Мярката има за цел да освободи бюджетни средства за облекчаване на кризата с разходите за живот и евентуално намаляване на данъците.

Джонсън е наредил на министрите да подготвят в рамките на един месец доклад за това как да се намали броят на служителите в държавната администрация до равнището от 2016 г. "Това би означавало съкращаване на около една пета от работната сила, която наброява 475 000 души. Това би могло да спести 3,5 милиарда паунда годишно", се казва в доклада.

"Премиерът и министрите разбират, че държавните служители вършат изключителна работа в полза на обществото... Но когато хората и бизнесите в цялата страна са изправени пред кризата на растящите цени, обществото с право очаква правителството да даде пример и да работи възможно най-ефективно", цитира каналът думите на говорителя на националното правителство.

През последните месеци инфлацията в Обединеното кралство счупи исторически рекорди. В началото на май Английската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията за 2022 г. и очаква тя да се ускори до 10,25% през четвъртото тримесечие, което може да бъде исторически рекорд. Регулаторът отбеляза, че инфлационният натиск се е увеличил рязко след последния доклад през февруари поради изострянето на ситуацията между Русия и Украйна. Според банката това е довело до "значително влошаване на перспективите за растеж в световен мащаб и в Обединеното кралство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    русенец
    Добра идея! Ха, дано и нашите съкратят някакъв процент, примерно 50, от високоплатените държавни хрантутници, които освен да правят далавери и да вдигат нивото на средната работна заплата от тях полза никаква.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари