Бор "отглежда" кратуни в Пловдив

0

Бор "отглежда" кратуни в Пловдив.

Поне две са големите кратуни, които зреят забележимо в прегръдката на висок бор на ул. "Стръмна" в Стария Пловдив. Нито е ГМО, нито инсталация, нито някаква украса, пише БГНЕС.

Оказва се, че кратуната – нехранително, декоративно растение от рода Тиквови, или Cucurbitaceae, си е точно на мястото – посадена в двора на една от къщите на занаятите по малката уличка, но ластуните са толкова жадни за пространство и светлина, че са изскочили от двора и са се покатерили по близкия висок бор.

А майсторката в къщата се занимава точно с рисуването на кратуни, така че материалът за идната пролет в момента е достоен за земеделско изложение, толкова са много и големи тези тикви, уважавани открай време от населението заради приложението си. Ако направим аналог с времето, по асмата в двора днес все едно расте магазин за домашни потреби.

Кратуните са отглеждани, за да правят от тях черпаци и са съвсем добри за тая цел. Пластмасата отдавна ги замени, но декоративното им приложение остава, а точно в това време на годината си заслужава да се види и плодородието в двора на къщата на ул. "Стръмна" 2, и крайният резултат – закачливите нарисувани кратунки. Галина Тодорова, която иначе преподава рисуване на деца в детските градини, а в свободното си време и през цялото лято рисува кратуни, ги е посадила за втора година.

Миналата година сортът е бил друг, а кратунките са били малки. Тази година обаче дъждовното лято и сортът допринасят изобилие от големи плодове. Само онези, които са покатерили бора, ще си останат там. Освен ако сами не решат да слязат... 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари