Болници отлагат операции заради недостиг на кръв

0
Осигуряването на кръв обаче е трудно, защото доброволните кръводарители са малко
Осигуряването на кръв обаче е трудно, защото доброволните кръводарители са малко

Повече от година млад мъж се лекува в интензивното на "Пирогов", след като е получил тежки травми заради падане от четвъртия етаж. 19-годишният младеж се нуждае от преливане на кръв през няколко дни

 Малко хора обаче се включиха в кампанията за доброволно кръводаряване, която болницата организира миналата седмица. От здравното министерство отчитат, че кръводарителите миналата година са се увеличили с около 5%, а за първите 4 месеца на тази са с 8 на сто повече. Нуждите от кръв на лечебните заведения обаче също нарастват, алармира БНТ. 

18-те легла в интензивното отделение на клиниката по неврохирургия на "Пирогов" са заети почти постоянно от пациенти в критично състояние, които имат нужда от кръв и кръвни продукти.

"Тези критично болни които постоянно имат нужда от кръвни продукти те по-дъгло време се лекуват и преживяват. Съответно има нужда от повече продукти", каза д-р Валерий Плачков - началник на ОАИЛ към Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ "Пирогов".

Повече от година в отделението на доктор Плачков лекуват младеж с множество травми след падане от високо. Преливат му кръв и кръвни продукти през няколко дни

"Това са огромни количества, които само този болен е получил. В същото време той не е изолиран слчуай. Това не е казуистика, защото ние наскоро изписахме друг болен, който осем месеца гледахме", казва д-р Валерий Плачков.

Осигуряването на кръв обаче е трудно, защото доброволните кръводарители са малко, казват от "Пирогов".

"Плановите пациенти обикновено трябва да изчакат може би ден, два докато се намери кръв за тях", казва Евгения Шурлиева - началник на лаборатория по Трансфузионна хематология, УМБАЛСМ "Пирогов".

В Бургас кръводарителите се увеличават. Нараства и необходимостта от кръв.

"За 20 години са изградени 5-6 лечебни заведения с огромна работа, с много операционни и ние сме принудени да обслужваме всички тях", казва д-р Людмила Желязкова - началник на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

Малко от кръводарителите в Бургас даряват доброволно.

Тези, които са изцяло безвъзмездни, не са повече от 10-12 човека в месеца, казва д-р Людмила Желязкова - началник на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

"Възрастен човек има нужда от кръв и за добра кауза искам да помогна. По принцип е хубаво да се дарява, да помагаш на човешкия живот. Определено за човешкия живот цена няма", казва Стамен Панайотов - кръводарител.

Кръводаряването е безопасно и дори полезно за здравето.

"Имунитетът се повишава на кръводарителите. Освен това това,че си обменяш кръвта няма нищо лошо", казва Евгения Шурлиева - началник на лаборатория по Трансфузионна хематология в УМБАЛСМ "Пирогов".

Кръводарителите имат право на два дни платен отпуск. Получават храна на стойност 8 лева, символични подаръци до 6 лева, може да им бъдат възстановени и до 5 лева разходи за транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари