Болници "дерат" родилки и деца в спешните кабинети

1
Оказва се, че дежурният лекар може да ни поиска пари за оказана помощ, ако състоянието ни не е животозастрашаващо
Оказва се, че дежурният лекар може да ни поиска пари за оказана помощ, ако състоянието ни не е животозастрашаващо

Болници "дерат" пациенти в спешните отделения и кабинети, съобщава в. "Телеграф", предаде БЛИЦ.

Оказва се, че дежурният лекар може да ни поиска пари за оказана помощ, ако състоянието ни не е животозастрашаващо. "Според закона за здравето спешно състояние е остро или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, която изисква незабавна медицинска помощ, като същата е насочена към предотвратяване на смърт, тежки или необратими увреждания на жизнено значими органи и системи и усложнения при родилки, застрашаващи здравето и живота на майката или плода. Самите спешни състояния са подробно определени в медицински стандарт "Спешна медицина", обясниха от здравното министерство. 

Така, ако пациент потърси помощ в неотложно звено, но се окаже, че състоянието му не е тежко, болницата може да го таксува.

"Миналия месец усетих болки ниско в корема. Бременна съм в седми месец, а беше късно вечерта. Със съпруга ми отидохме в "Майчин дом". Там ме погледнаха с ехограф и ме накараха да заплатя 75 лева за прегледа. На касата ми обясниха, че през февруари е издадена наредба всеки преглед в спешното отделение, който не е оценен като спешен, да се заплаща", обяснява Мария. Същият пример споделя и друга бременна, потърсила помощ в "Шейново".

Баща разкри как 4-годишният му син се събудил в 1 часа през нощта с плач и силни болки в ухото. Родителите завели детето в ИСУЛ, където лекарят им казал, че трябва да платят 30 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари