Болницата в Панагюрище реализира две донорски ситуации

1
Те са координирани от 35-годишният анестезиолог в лечебното заведение д-р Дончо Ташков
Те са координирани от 35-годишният анестезиолог в лечебното заведение д-р Дончо Ташков Снимка: Кадър от БНТ

За половин година в болницата в Панагюрище бяха реализирани две донорски ситуации.

Донори бяха 54-годишен мъж и 56-годишна жена. Това са първите случаи на даряване на органи в лечебното заведение, а благодарение на тях нов живот живеят няколко човека в България и Румъния.

Само за няколко месеца болницата в Панагюрище реализира две донорски ситуации. Те са координирани от 35-годишният анестезиолог в лечебното заведение д-р Дончо Ташков, който има нелеката задача да говори с близките на потенциалния донор.

"Винаги, когато има донорска ситуация, е деликатна, тъй като нещата стоят от две страни. Едната е загубата на близките, на човека, който е потенциалния донор, а другият е шансът за живот на всички на всички хора, които в момента чакат", каза д-р Дончо Ташков, кооридатор по донорство за ЮЦР, предава БНТ.

Все още е малък броят на донорските ситуации у нас, но тенденцията е към повишаване, споделя д-р Ташков.

"При първия донор, така той гледайки материал, подобен на този, който правим, казва нали, че такъв благороден жест би искал да направи, ако някога изпадне в подобна ситуация. Така че трябва да се обсъждат такива теми в семейството. Знам че никой не си мисли, че неговият живот може да приключи, но да си зададе лично за себе си въпроса. Ако някой ден на мен ми се случи, бих ли искал да даря органите си, да дам шанс на някой друг?", коментира д-р Дончо Ташков.

Дълбоко благородният жест, за който е асистирал д-р Ташков, спасява няколко живота на българи и румънци. В Панагюрище хората коментират това и са позитивно настроени.

Според данни на Министерство на здравеопазването от началото на годината до 4 ноември у нас е имало 12 донорски ситуации, а чакащите трансплантация са 1013.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари