Болница превозва недоносени деца в нещо като щайга!

0
Грижите за недоносените деца у нас не съответстват на европейските стандарти
Грижите за недоносените деца у нас не съответстват на европейските стандарти

Над 10 000 подписа са събрани в болници, търговски обекти в София, Велико Търново, Варна и  в социалната мрежа в подкрепа на недоносените деца в България.  

Документът ще бъде внесен утре в здравното министерство, а проблемите на недоносените бебета и техните семейства ще бъдат дискутирани в разговор с министър Петър Москов. Това съобщи  председателката на фондация "Нашите недоносени деца" Нина Николова.

"За пореден път ще алармираме, че грижите за тези деца у нас не съответстват на европейските стандарти,

ще настояваме пред министъра да бъде дадена възможност на още 100 бебета да получат имунизация срещу респираторен синциатиален вирус, която за тях е жизненоважна", уточни Нина Николова. В допълнение тя посочи, че е крайно време да престане това „прехвърляне на топката“ между здравното министерство и здравната каса и да бъде променена Наредба 38 на министерство на здравеопазването по начин, който прави лечението и грижите за недоносените деца ефективни.

Според Николова е недопустимо все още да остава нерешен и проблемът с транспортирането на недоносените  бебата. В България няма нито една линейка, предназначена за малките пациенти. Всички те се превозват в общите линейки, в които се транспортират и възрастни пациенти, някои от които и с тежки инфекции.

 Неонатални монитори бяха закупени и дарени на неонатологичните отделения на няколко болници в Хасково, Велико Търново, Плевен, Русе, Благоевград и столичната Първа градска болница, благодарение на събрани от дарения 17 000 лв.

"Когато се обадих да съобщя за дарението на д-р Вачева от отделението в Хасково, тя се разплака по телефона и сподели, че

болницата не разполага дори с транспортен кувьоз, а превозва недоносените деца в нещо като щайга. Не може в 21 век това да се случва",

даде пример за проблемите на малките пациенти у нас шефът на фондация "Нашите недоносени деца".

Наред с проблемите от фондацията споделиха и радостна новина - отиващата си 2014 г. донесе една голяма награда на организацията и нейния партньор – агенцията  „Chapter 4 България“. Тя спечели наградата European Excellence Awards 2014 за страните от Югоизточна Европа.

Призът бе връчен заради  кампанията „Най-големи герои са най-малките". Лица на кампанията бяха олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, телевизионният водещ Ники Кънчев и спортният журналист Петър Бакърджиев.

Клипът с режисьор Камен Коларов обиколи Европа и предизвика вълна от внимание и съчувствие към бебетата, които се борят за живата си, а информационната инициатива по темата във Фейсбук получи 25 000 одобрения и 15 000 нови последователи, разказа Ники Кънчев. 

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари