Болничното лечение на COVID-19 спира да е задължително по закон

0
Премахването на две думи в Закона за здравето ще направи незадължителен приема и лечението в болница заради Covid-19
Премахването на две думи в Закона за здравето ще направи незадължителен приема и лечението в болница заради Covid-19 Снимка: БГНЕС

Премахването на две думи в Закона за здравето ще направи незадължителен приема и лечението в болница заради Covid-19

Това е тълкуванието на експерти по медицинско право на поредните промени в него, внесени от Даниела Дариткова - председател на здравната комисия и председател на парламентарната група на ГЕРБ, съобщи Dir.bg.

Предложенията на Дариткова за промени в Закона за здравето са внесени на 13 ноември и са публикувани на страницата на Народното събрание.

В момента чл. 61 от Закона гласи, че "на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне".

С внесените предложения за промени шефката на здравната комисия предлага "и/или болничното лечение" да отпадне като текст от Закона за здравето.

Специалисти по медицинско право тълкуват, че ако промените бъдат приети, те ще дадат възможност на лечебните заведения да отказват настаняване на болни от коронавирус, тъй като приемът вече няма да е задължителен.

Пациентите пък няма да могат да съдят болниците, защото вече ще липсва нормативна уредба, която им дава възможност да потърсят правата си при отказ от хоспитализация.

В началото на епидемията заповедите на здравния министър предвиждаха налагането на задължително болнично лечение на четири категории рискови пациенти - възрастни хора над 60 г., лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия. Текстът бе оспорен от юристи и последната заповед на министъра от 13.10.2020 относно лечението на коронавируса е формулирана също като в закона - със съюзи - "и/или болнично лечение" по предложение на лекуващия лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук