Болестите са новата заплаха в пострадалите от земетресенията райони на Турция

3
От СЗО казаха, че недостигът на чиста вода увеличава риска от пренасяни с водата зарази и появата на опасни заболявания
От СЗО казаха, че недостигът на чиста вода увеличава риска от пренасяни с водата зарази и появата на опасни заболявания Снимка: Getty Images

От СЗО казаха, че недостигът на чиста вода увеличава риска от пренасяни с водата зарази и появата на опасни заболявания

Повече от една седмица след като домът му беше разрушен от катастрофалното земетресение в Южна Турция през миналата седмица, Мохамед Емин все още е покрит с прах и мръсотия, пише Ройтерс в репортаж от Кахраманмараш, предава БТА.

Както безбройни други пострадали от разрушенията, които отнеха живота на над 41 хиляди души в Турция и в Сирия, той все очаква възможност да се изкъпе. Заради недостига на чиста вода в зоната международните здравни организации предупреждават за рискове за общественото здраве.

„Не сме могли да се измием от земетресението насам“, казва Емин, 21-годишен студент по графичен дизайн, докато носи лекарство за грип от клиника, разположена на открит стадион, който служи за лагер за останали без дом хора от Кахраманмараш. Голяма част от санитарната инфраструктура на региона е повредена и негодна за експлоатация след двете земетресения с магнитуд от 7,8 и 7,6 миналия понеделник. Турските власти са изправени пред непосилната задача да осигурят, че оцелелите, мнозина от които бездомни, няма да бъдат засегнати от заразни болести.

Доктор Акън Хаджиоглу разказва, че между 15 и 30 медици обслужват клиниката, която е единствена по рода си в лагера и през която минават до 10 хиляди души дневно. Там се поставят ваксини срещу тетанус на желаещите обитатели на лагера и се предоставят хигиенни материали.

Емин обаче казва, че в лагера няма душове, а шестте тоалетни не са достатъчни.

Ариф Къръджъ, на 42 години, е намерил подслон на същия стадион от деня на земетресението, когато е успял да освободи себе си и майка си от развалините на дома им. Той също казва, че досега не е успял да вземе душ, нито да смени дрехите си, както и няколко други обитатели на лагера, с които е разговарял Ройтерс.

Батир Бердикличев, представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Турция, каза, че недостигът на вода увеличават риска от пренасяни с водата зарази и появата на заразни заболявания. СЗО си сътрудничи с местните власти за контрола над инфекциозните болести, сезонния грип и КОВИД-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Иван
    Това не са държава!Пропаднали са отдавна,с такива правителства на власт,жалко за нещастните хора,много добре да си помислят какво ги чака в бъдеще с такива алчни хора ,султаан и диктатор!!!Трагедия!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари