Бойко Рашков: Марин Димитров подаде сигнал в МВР, когато бях министър. Прокуратурата го смачка

0
Разследване на контрабанда и корупция не се прави с изпращане на снимки по сайтовете, за да се внуши кои са лошите
Разследване на контрабанда и корупция не се прави с изпращане на снимки по сайтовете, за да се внуши кои са лошите Снимка: БГНЕС

В принуждаването на Живко Коцев да подаде оставка като главен секретар на МВР са участвали и.ф. главен прокурор Сарафов, ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, още един прокурор, и.ф. председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

В събота, 6 април, Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение на обвиняемите за организирана престъпна група за контрабанда и подкупи Петя Дикова, директор на Агенция "Митници" , Марин Димитров и синът му Стефан Димитров. В пледоарията на прокурора беше споменат депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър Бойко Рашков - заявено беше, че познавал Димитрови. В медии излязоха и снимки, на които се вижда Рашков в компанията на сина.

"Дневник" потърси депутата по този повод и с въпроси във връзка с акцията на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и с делото в Софийска градска прокуратура. "Прокурорът е споменавал името ми, но никой не ме е търсил и никакви сведения не са искани от мен за когото и да било", каза Рашков, попитан дали прокуратурата се интересува от неговите сведения.

Откога познавате Марин Димитров и сина му Стефан, как се запознахте?

- От времето, когато постъпих служебен министър на вътрешните работи през пролетта на 2021 г. И това не е тайна, аз обявих публично получената информация от Марин Димитров, която беше съобщена устно, а впоследствие той написа и подписа.

Тогава разбрах, че е работил като директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тогава разказа, че придобил

информация във връзка с наказателно разследване срещу ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов за получен или опит да бъде получен подкуп от 200 хил. лв. във връзка с някакви сделки, за което свидетел бил тогавашният председател на Държавен фонд "Земеделие" Симеонов. Той е потвърдил че има такъв случай, а впоследствие е бил принуждаван да се откаже от показанията си.

Тази информация за първи път получих от Марин Димитров тогава - идва гражданин, който иска да информира министъра на вътрешните работи, което е практика, поне в моя мандат като служебен министър два пъти и няколко месеца в правителството на Кирил Петков.

А потвърди ли се информацията на Марин Димитров?

- Потвърди се в много голяма степен. С една съществена особеност: вместо да предоставят по наше искане - на Дирекция "Национална полиция", досъдебното производство, което се съхраняваше в прокуратурата по случая, прокурорите от по-ниското ниво - мисля че бяха от градската прокуратура, побързаха да изпратят делото в кабинета на главния прокурор и на практика беше отказано на органите на МВР предоставяне на материалите, за да продължи работата. по това производство. Просто прокуратурата не позволи да бъдат проверени или опровергани твърденията на Марин Димитров в хода на сериозна проверка, която можеше да послужи за възобновяване на наказателното производство.

Тази е накратко историята на моето запознанство с Марин Димитров и не съжалявам за това. Впоследствие разбрах, че е съдействал и за разкриване на престъпна дейност на бивш зам.-министър на вътрешните работи по повод предлаган подкуп от бизнесмен, който Димитров е отказал.

Наистина ли са свързани с контрабанда на цигари?

- Аз го познавам Марин Димитров само в тази светлина, която описах. А какви други контакти е имал, дали е свързан с контрабанда на цигари, ако е вярно, той трябва да отговаря. Само че не се доказват престъпленията по този начин - с внушения с кого са се срещали бащата и синът. Да подчертая, че не са срещите проблемът, а целта на срещите, какво се обсъжда и има ли опити за външно влияние във вземането на решения от институцията, която съответното длъжностно лице представлява.

Стефан се е срещал и с министър Калин Стоянов, неговото име също е споменавано в съдебната зала, но него не го интервюирате - защо?

А със сина Стефан Димитров как се запознахте?

- Покрай баща му. Той е младо момче, по-малко го познавам, с мене няма какво да си говори, той е далеч по-близък с министър Калин Стоянов, вероятно поради близката им възраст, имат си и семейни приятелски отношения. И е доста странно как сегашният министър, доколкото ми е известно, е участвал - съзнателно или не, в задържането на този млад човек. Вероятно е имал някакви основания, някакви данни...

Твърдите, че Калин Стоянов лично е участвал в арестуването на Стефан Димитров?

- Такава информация имам. Във всеки случай министър Калин Стоянов е участвал лично и в принуждаването на главния секретар Живко Коцев да подпише оставката си. Присъствали са и.ф. главен прокурор Сарафов, ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, още един прокурор, и.ф. председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов.

Всеки със свой дял в притискането на главния секретар Живко Коцев да подаде оставка.

Какво знаете за контактите на обвиняемите с Живко Коцев?

- Съдя само по снимките, които се разпространяват, че са посещавали различни места заедно. Но нямам представа по същество за контактите им, както нямам и за контактите им с директорката на агенция "Митници".

Автентични ли са снимките, които виждаме в някои сайтове, на които Ви има и Вас, включително и с гости в дома Ви?

- Някои от снимките са правени по време на предизборна кампания, при мои посещения заедно с други хора в Хасково на връщане от Кърджали през 2021 г., на които в дъното виждам Стефан Димитров. Не виждам на снимката баща му. Те са от Хасково и не разбирам какво е учудващо да участват в такива мероприятия.

Другата снимка е правена в дома ми, мисля че на рождения ми ден, който е през септември, не помня дали преди година или две. Аз празнувам традиционно вкъщи и винаги са идвали много гости да ме поздравят. Със снимката внушават, че ми подаряват картина, която не може да не е скъпа, ето на Рашков му правят скъп подарък. А то не е картина на художник, това са две снимки наложени една зад друга, уголемени и поставени в рамка - в далечината дворът, а на преден план аз, съпругата ми и малката ми внучка.

Елементарно желание да бъде настроено общественото мнение срещу Бойко Рашков, само това прозира от разпространението на снимките.

Познавате ли директорката на агенция "Митници" Петя Банкова?

- Само като име, публикувано в медиите. За кратко съм работил с нейния брат Стефчо Банков, който беше директор на "Вътрешна сигурност" в МВР, когато постъпих като министър. Впоследствие научих, че тя му е сестра.

Какво знаете за Никола Николов - Паскал, сочен за крупния контрабандист, за когото работели баща и син Димитрови, според медиите?

- Допускам, че вие знаете повече от мен. Не ми е представяна разработка по тази линия. когато постъпих в МВР. Може да е минавало името на Никола Николов в обсъждания, но нямам конкретна информация.

Как намирате тази първа публично известна акция на Антикорупционната комисия?

- Намирам я преди всичко свързана с предизборната кампания. Това се вижда с просто око. Защото не се работи така. Публикуват снимки, за да внушават нещо. На този етап не е ясно тези снимки какви са, дали са доказателствен материал или не са. Това са клюкарските методи на Прокуратурата на Република България и на мъчещата се добие престиж Комисия за противодействие на корупцията, а не сериозно разследване за доказване на престъпление. Жалко за самите представители на КПК. Според изкзано мнение на колега юрист от вчера, делото се състои от клюки, слухове, пресъздадени от свидетели.

Но снимките, г-н Рашков - не Вашите, а на главния секретар Живко Коцев? Може ли да остане той главен секретар?

- Аз не видях снимки, изобличаващи в престъпна дейност когото и да е. Ако имат видеозаписи или фотоснимки, на които да се вижда че някой извършва престъпление, тогава е друго. А това са снимки, които всеки може да направи или сам да си направи.

Публикувайки тези снимки, прокуратуата измамно внушава на обществото, че се извършва престъпна дейност, в която участват известни длъжностни лица - едни в един момент, други в друг, в зависимост от политическия интерес.

Целта е политическа, но премълчават - ще повторя, за близките отношения на единия от задържаните - най-малкия, Стефан Димитров, със сегашния министър Калин Стоянов.

Следователно - е абсолютно, откровено тенденциозно публикуването на подобни материали в трибуквени и подобни сайтове, за което говори съдия Владислава Цариградска преди два месеца. Тоест те отново са включени в мръсна смесица от предизборна кампания и очерняне на длъжностни лица.

Докато се изяснят фактите, главният секретар трябва ли да остане на поста си, още повече че се говори, че можел да бъде защитен свидетел?

- Далече съм от материалите в досъдебното производство, но не съм убеден, че това е така. Постъпили ли са данни, че той е съучастник в някаква престъпна дейност? Само твърдения, които очернят името на един до този момент почтен човек. Аз го познвам само от три години, откакто станах министър, но впечатленията на други хора, които го познават отдавна, са за един почтен човек - и като личност, и като служител на МВР.

А що се отнася до защитен свидетел - това означава или свидетел под охрана, осигурена от МВР или от Министерството на правосъдието, или свидетел със запазена в тайна самоличност. За първото нямам информация, а второто е невъзможно, тъй като на всички е вече известно името му.

Но камерите на аерогарата са заснели как приема от Стефан Димитров кутия, оказало се че в нея има скъп според прокуратурата часовник?

- Подлежи на доказване дали става дума за престъпление. Да го приемем априори за такова, понеже на един прокурор или на някой друг му се иска в това да убеди първо обществото, понеже до съда има много път, е насилие над наказателното право.

Вижте го тоя, получил скъп часовник - така може да говори клюкар на улицата, но не прокурор.

Как очаквате да продължи тази акция и докъде да стигне?

- То не е акция, а махленска история, която се раздухва чрез медиите, за да се удари конкретна политическа партия и коалиция в процес на изборна кампания. Тази е целта и аз пак ще подчертая, че прокуратурата в нашата страна се е превърнала в политическа собственост на една, а сега бих добавил - на две политически партии - Движението за права и свободи (ДПС) и ГЕРБ. Нашата прокуратура играе по свирката на тези две политически партии не от вчера.

И това което в момента се случва - цялата кампания, е срещу коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Не се засягат други лица. Въпреки че има доказателства - ще потретя, за връзките на един сега действащ вътрешен министър с един от задържаните в акцията, които медиите, иначе охотно публикуващи всякакви снимки, старателно избягват да споменават. За да очернят една част от политическото пространство и да оставят в бяло друга, която има за какво до отговаря за последните 12-13 години.

Какво може да се направи срещу купения и контролирания вот в тази ситуация, ако остане същият министър, за когото "Продължаваме промяната" и "Демократична България" казват, че не можело да предотврати?

- Същият министър, който довчера е контактувал с младия Димитров, не може да обезпечи честни национални избори, защото се оказа свързан с една дълго време управляваща партия и с партии, печелещи избори с купуване на гласове, и ще продължи да го обезпечава - нещо, което беше забелязано на местните избори.

Още повече, имам непосредствени впечатления, как под претекст, че е поставил условие на Кирил Петков, че иска да си състави екип, той подмени почти всички областни директори на вътрешните работи с лица, приближени или до ГЕРБ, или до ДПС.

Ще Ви върна на главния секретар. Когато обяви пред журналистите, че оттегля оставката си, изглеждаше силно притеснен, дори уплашен. Как заемащият най-високия професионален пост в МВР може да си върши отговорната работа, ако е уплашен?

- Бяхме в парламента, когато часове го търсихме, не можахме да го намерим, включително премиерът потърси председателя на КПК да пита къде се намира главният секретар на МВР, но така и не получихме информация. Не съм го видял скоро след излизането му от срещата с онази внушителна група, която по-горе изброих поименно, за да преценя вашите впечатления.

Но принципно - да, главният секретар на МВР трябва да внушава респект, кураж, решимост за противодействие на престъпността, тъй като той координира действията на всички служби на министерството.

Защо премиерът Денков подава сигналите за натиск над г-н Коцев? Защо самият главен секретар не сигнализира?

- Може би г-н Коцев има някакви съображения. Или премиерът има съображения - не мога да отговоря. Може да отговори премиерът, ако вече не го е направил.

А защо главният секретар мълчи - допустимо ли е да му бъде забранено от министъра да говори пред медии?

- Това е абсурдно действие, ако наистина така е направил министърът. Откровено казано - ако аз бях главен секретар, щях без колебание да отида в "120 минути" и да кажа това, което трябва да да се каже на обществото, не на Калин Стоянов, или на Бойко Борисов, или на Пеевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари