Бойко Рашков: Бюрото за контрол на СРС остава само фасада без капацитет

0
Очакваха от мен да мълча, заяви бившият председател на Бюрото
Очакваха от мен да мълча, заяви бившият председател на Бюрото Снимка: БГНЕС

"Няма желание да има ефективен външен контрол (върху използването на специалните разузнавателни средства, б.р.), а контролът да остане само формален, фасаден. Нашите политици лишиха българските граждани от една сериозна гаранция срещу незаконно ограничаване на конституционните им права."

Така коментира доскорошният председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков избора, който парламентът направи на новия състав на кадровия орган преди празниците. От шестимата кандидати за петте позиции в бюрото, единствено Рашков не беше избран. "С най-голямо съжаление трябва да кажа, че тази цел беше постигната с участието на партия, чиято абревиатура съдържа "права и свободи". А членовете и електоратът на тази партия са страдали десетилетия, включително от незаконно използване на СРС. Тя спокойно замени доскорошния зам.-председател Георги Гатев, един изявен юрист, наказателен адвокат с богата практика, висока квалификация и енергия, с човек, който хабер си няма от това, за което ще получава заплата. Каква правна подготовка има един енергетик за тази работа, и то на позиция заместник-председател на бюрото?", казва Рашков в интервю за "Капитал".

Според него парламентът очевидно не се интересува от решенията на съда в Страсбург. "Сега на практика в България липсва външният контрол върху СРС - същото, за което бяхме осъдени преди около 10 години. Този орган фактически няма да изпълнява това, което трябва да върши, защото в бюрото не бяха избрани специалисти с правна квалификация, които да разбират от тази работа, т.е няма да има кой да следи за спазване правата на гражданите", казва Рашков. "Всичко това обезсмисля запитванията до бюрото, което няма нужния капацитет. Преди 3 месеца например един политически лидер подаде молба и поиска информация дали спрямо него са прилагани СРС, но до изтичане на мандата проверката не е извършена от същите стари-нови членове, на които бе възложена", твърди той.

Бившият председател на бюрото обвини парламентът, че кадрува формално, "а истинските мотиви за избора са други". "Народните представители показаха, че не се интересуват от квалификацията на кандидатите, кой какво може и какво реално е правил през досегашния си мандат. Изборът беше извършен въз основа на безпринципни и непрозрачни партийни договорки", казва Рашков. И допълва, че "парламентът не може да бъде кадрови орган и защото не е създал механизъм след избора да се упражнява елементарен контрол върху начина, по който се осъществяват правомощията от избраните. Нещо повече, парламентът не реагира дори при получаване на информация за неизпълнение на трудови задължения и не предприе никакви мерки. Парламентът не реагира и на явните сигнали за упражнен външен натиск върху бюрото от страна на лица и институции, чиято дейност със СРС то е призвано да контролира".

Пред "Капитал" Рашков споделя още, че пред последните две години, докато ситуацията в бюрото се е влошавала, е искал среща и с премиера, и с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да ги информира за състоянието на нещата. "Тези срещи не се осъществиха не по моя вина", казва той. "Очаквах адекватна политическа реакция. Вместо това, когато по време на изслушването стана въпрос за проблемите в работата на някои от кандидатите, председателят на ПГ на ГЕРБ г-н Цветанов заяви: "Нали отговарят на условията по закон." Оказва се, че той се интересува единствено от наличието на формалните условия и е готов да подкрепи хора, които могат да не работят и половината от следващия мандат. Даже го попитах след изслушването: "Ти като беше начело на МВР, търпеше ли такива, дето не идват две години на работа?" Не ми отговори", възмущава се Рашков.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари