Бойко Борисов: Срамувам се, че не вкарахме Истанбулската конвенция

0
Истински се надявам животът да не стане по-скъп след приемането на еврото
Истински се надявам животът да не стане по-скъп след приемането на еврото

Една година управление начело на трети кабинет, Бойко Борисов се гордее с това, че България е трета в Европа по най-нисък външен дълг, срамува се обаче от неуспеха да се представи Истанбулската конвенция пред обществото и нейното приемане.

„С 2.3 млрд. свалихме външния дълг. Срам ме е, че не можахме да представим т.нар. Истанбулска конвенция пред обществото. Успяхме да направим така, че да се възползват различни политически сили и да вкарат темата в посока, която не е изобщо в духа на конвенцията. Насилието над жените един страхотен бич, но пък щом се надигна такова обществено недоволство, я оттеглихме”, заяви Бойко Борисов пред Нова телевизия.

По повод зрелищния арест на кмета на община Младост Борисов заяви, че той лично не харесва такава показност, но преброяването и описването на банкнотите една по една, часове наред на улицата, е било наложително. Борисов припомни случай от времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър и дело падна заради това, че парите не са били преброени.

Премиерът призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява, заяви Бойко Борисов. Според него Радев се държи като президент само на една партия.

„Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един”, коментира Борисов словесната битка между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. Според него престрелката идва само от страна на президента към правителството.

Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние на тях не им се месим, заяви Бойко Борисов, запитан как ще коментира доклада на "Репортери без граници", който поставя България на 111-о място по свобода на словото в света.

Борисов заяви, че никой не се меси в държавните медии, там няма кой да се оплаче от натиск. Какво да направим ние, за да спрат Прокопиев и Пеевски да воюват, запита още премиерът.

Колкото до коалицията, той посочи: Волен Сидеров, ВМРО и НФСБ са три отделни партии. Докато ГЕРБ е в управлението НАТО и ЕС са неизменни ценности.

Премиерът си обяснява разминаванията с коалиционните партньори с това, че догодина ще се проведат избори за европейски парламент и местни избори. Там всички ще отидем като отделни партии - Сидеров иска да си привлича проруски избиратели, Симеонов иска бизнеса, пушачи, хотелиери, коментира Борисов.

Министър-председателят коментира покупката на три „Спартан”-а. "Договори за поддръжка няма. Сега правим от два един. А в тях няма нито пушки, нито картечници, нито нищо, заяви Борисов. Без оръжия били и 12-те ни „Кугър”-а, от които в момента летят само четири. Другите стоят на земята и са неизползваеми", каза Борисов и добави: Президентът говореше, че авиацията е приземена, а ще прави парад на 6 май.

Трите „Пантер”-а, които авиацията ни притежава, били прекалено скъпи дори за френската армия, заяви още премиерът.

„Истински се надявам животът да не стане по-скъп след приемането на еврото. Разбира се, търговците могат да имат спекула – както в случая с черешите”, заяви премиерът.

Той е категоричен, че приемането ни в Еврозоната би донесло позитиви за страната. „Полагаме много усилия, защото това ще намали лихвите по кредите и ще даде една стабилност”, смята Борисов. Той подчерта още, че България е една от малкото страни, които не са продали златото си при първия му мандат.

От царя и от Живков чувал едни и същи неща, каза още Борисов. На въпрос плаши ли се от сравнения с Тодор Живков заради продължителността на управление, той каза: "Щях да се плаша, ако по някакъв начин насилствено съм държал властта. Аз станах за подигравка с оставките си. Ето ви г-н президент, ето ви Корнелия, заповядайте управлявайте. Да проведат избори не могат да ни бият."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари