Бойко Борисов: Решението за 9% ДДС е политическо

0
Обмисляме такъв размер на данъка да се въведе и за книгите
Обмисляме такъв размер на данъка да се въведе и за книгите

Решението за 9% ДДС за заведението и развлекателния сектор е политическо.

Обмисляме такъв размер на данъка да се въведе и за книгите. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг с „Обединени патриоти” в парламента, предаде БГНЕС.

Подкрепяме законопроекта за ДДС в туризма и колегите, които го внесоха. Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9% ДДС за ресторантите и хотелите, каза Борисов.

По принцип ГЕРБ са категорично против, но аз смятам, че това е шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и стойността, на която са. Затова не могат да проработят мерките 60/40, добави Борисов.

Тези ваучери ще бъдат ползвани за запълване на държавните бази и след това ще могат да се ползват в другите места за настаняване според наредбата за категоризация на туристическите обекти, добави Валери Симеонов от НФСБ.

Борисов добави, че месец за месец ще следят приходите за ДДС. Ние като политици трябва да се опитаме да подкрепим браншовете и хората. ДДС не е на самия бранш, а е данък в полза на държавата. Когато падне данъкът с 11% ми е интересно дали с 11% ще паднат цените. Това ще го проследим и ако е така, тогава ще можем да говорим за допълнително намаляване, поясни Борисов.

Запитан за ваучерите, които бяха обявени като мярка за подпомагане в туризма, Валери Симеонов каза, че те ще са за полицаи и медицински сестри и ще бъдат използвани при запълване на държавните бази и едва след като те се запълнят, ще могат да се използват и за другите бази.

Премиерът Борисов посочи, че ДДС от 9% няма да влезе в сила от 1 януари 2021 г., както първоначално беше съобщено. Разбрахме се 9% данък да е внесен веднага, но утре ще ви кажа, обърна се Борисов към журналистите.

Владислав Горанов е категорично против, Менда Стоянова – също, съобщи Борисов и продължи: Считат, че това е груба грешка, но решението е политическо, защото срещу нас стоят политически партии, които искат не само това ДДС да падне. Въобще да махнем данъците – най-добре. Тогава би било един празник.

От своя страна Валери Симеонов каза, че за ресторантите и развлекателния сектор намаляването на данъка ще е временна мярка. Премиерът пък съобщи, че за книгите се обмисля същото, но там намалението ще е за постоянно.

По думите на Борисов отварянето на моловете към този момент не е правилно. Още трябва да се натиска за носенето на маски в градския транспорт, каза Борисов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари