Бойко Борисов: Обръщат се кофите с боклук и се броят кутиите без бандерол

0
Имаме само 6% контрабандни цигари, ето ви борба с корупцията
Имаме само 6% контрабандни цигари, ето ви борба с корупцията

"Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст. Контрабандата на цигари е под 6%."

Това каза премиерът Бойко Борисов след излъченото по Канал 3 представяне на резултати от изследване за контрабандата на цигари. В него участваха също главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, и вътрешният Валентин Радев.

По повод представеното проучване Борисов посочи, че това е най-точното проучване, защото те направено по максимално прост и практичен начин. "Във всеки град се обръщат кофи с боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори, това изследване е от производителите, практично, показва реалната ситуация в борбата с контрабандата“, коментира Бойко Борисов.

"Искахме да го направим така преди години, нека Емо Димитров (Емил Димитров-Ревизоро) да ви каже какви ядове брахме тогава, накрая трябваше да платим много милиони на (британската агенция) "Краун Ейджънтс" да го направят, като тогава във Великобритания контрабандата на цигари бе 35%, а в България беше 34%", припомни Борисов, който посочи и други цифри.

"Във Франция - 23% контрабанда в цигарите, това са черните пари, които директно отиват някъде, не са постъпления в бюджета. И България - 6%. Най-удовлетворителното е, че тенденцията е трайна, че не е кампанийно, върви тримесечие след тримесечие, и затова приходите в бюджета са такива.

Тогава много се опитахме да свършим работа с Емо Димитров (Емил Димитров-Ревизоро, шеф на парламентарната комисия за борба със сивата икономика) и не успяхме.

"И сега, когато се събрахме всички агенции, и лично главният прокурор помогна да има мрежа, която моментално дава възможност да се действа", продължи премиерът.

"Как може България, които има граница не с шенгенски държави, а с държави извън ЕС, да сваля контрабандата и да сме с 6%, и да идват тук и да ни казват къде е борбата с корупцията", възмути се Борисов.

Той посочи, че за януари "приходите в бюджета от горивата са с 12% ръст, като същата схема сме приложили към горива, захарни изделия, алкохол".

Бойко Борисов помоли да му осигурят английски превод на резултатите от изследването за контрабандата, за да ги покаже на европейските си колеги. "И да ми го дадете на английски, за да питам един по един колегите какво правят в техните страни - това са милиарди извън бюджета".

А по отношение на "Краун Ейджънтс" аз тогава си подадох оставката".

"През 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари