Бойко Борисов: Не мога да слушам някой да ме обвинява едва ли не, че искаме да убием на някого свинете

0
Даваме по 300 лв. на двор, бизнесът е задължен догодина да даде прасета, заяви в Пазарджик премиерът
Даваме по 300 лв. на двор, бизнесът е задължен догодина да даде прасета, заяви в Пазарджик премиерът

"През много проблеми сме минали през годините и винаги държавата се е справяла", това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишко, в която участва и земеделският министър Десислава Танева.

"На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати. Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума. По-страшно от чума няма. Завладя от Виетнам до Белгия. 16 хиляди километра се пренася вируса", заяви още премиерът. "Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес...", каза премиерът, като подчерта, че след дни това може да не е така, защото болестта се разпространява, предава Dir.bg.

"Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора, с толкова много работници, ще бъдат компенсирани", каза още Борисов по повод искането на стопаните срокът за унищожаване на дворните прасета да бъде удължен до края на годината, макар че за региона засега отлагането е с една седмица (вижте по-надолу).

Той се обърна към ветеринарите и свиневъдите и попита има ли друг начин, освен настоящият, за справяне с африканската чума.

"Аз също не понасям тъжни гледки. И това, което медиите показват, тъжни гледки с малки прасенца. Сърце нямам. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат. Чума е. Не ни е споходило нещо хубаво. Това е по-малко зло. Ще се измъкнем, дай Боже, по-леко, като компенсираме хората. На сила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза - вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също. От Африка е дошла. То не беше птичи грип, не беше луда крава. Преди години като ми казаха за тази болест, им казах:" Добре, да заградим". И заградихме. Колко много свинско продадохме от тогава досега. С румънските туристи дойде, аз съм убеден. Те ядат, хвърлят. Колко много румънски туристи има всеки ден на ГКПП "Дунав мост", но няма какво да направим", заяви още премиерът.

По-рано днес депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков предложиха правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума.

По-рано днес повече от 200 стопани в община Пазарджик се събраха по-рано на протест срещу прилагането на мерките за неразпространение на болестта. Пред тях бе прочетена декларация от името на засегнатите. В нея се настояваше да бъдат преразгледани сроковете за доброволно умъртвяване на животните в 20-километровите санитарни зони; да има справедливи компенсации за всички, убили домашните си прасета; да се открие и да се обяви източникът на заразата; и да се потърси отговорност от институциите, допуснали разпространение на епидемията в страната.

При протестиращите дойде и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който ги увери, че ще проведе разговори с премиера и до утре ще има конкретни отговори на техните искания.

Междувременно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия беше решено крайният срок за преустановяване на отглеждането на свине в стопанства, тип "заден двор", да бъде удължен до 11 август, включително. Мярката обхваща общо 75 насели места в региона, които се намират в 20-километровата зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областната дирекция по безопасност на храните.

Предстои актуализиране на списъците за броя на отглежданите свине в обекти, тип "заден двор", и броя на стопаните, които вече са преустановили отглеждането на прасета след дадените указания от МЗХГ и областната епизоотична комисия.

РДГ-Пазарджик продължава да извършва проверки в горските територии за заболяване сред дивите прасета. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.

Още една индустриална ферма е засегната от африканска чума по свинете в област Силистра, съобщиха в същото време от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Четири са новите случаи при диви свине в областите Русе, Видин и София-област. От

Ново огнище на АЧС е установено в индустриална ферма с 8253 свине в село Ветрен, област Силистра. Положителните проби са лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Свинекомплексът попада в надзорната зона на констатираното на 30 юли 2019 огнище в село Попина.

АЧС е потвърдена и при намерен изхвърлен труп на домашна свиня в село Трудовец, София-област. Два са случаите в област Русе - една дива свиня в село Червена вода и една, намерена умряла в Държавно горско стопанство (ДГС) в Сеслав, землището на село Тетово, община Русе. Намерен е труп на дива свиня в землището на село Ореш и село Бела, община Димово, област Видин. Още едно диво прасе с АЧС е установено и в София област, ДГС - Искър. До този момент не е имало случи на диви свине във област Видин и София-област.

30 са вече огнищата при домашни свине в областите - Плевен (11 огнища), Бургас (1), Враца (2), Русе (6), Търговище (1), Велико Търново (3), Видин (1), Силистра (2) и Монтана (2), София-област (село Трудовец , намерен труп на дом.свиня). 27 са случаите при диви свине в областите - Силистра (7), Добрич (6), Плевен (2), Варна (1), Враца (1), Русе (3), Търговище (1) и Монтана (1).Велико Търново (1 със 6 свине), Разград (1 с 6 свине), Видин (1), Пловдив (1) и София-област (ДГС Искър).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари