Бойко Борисов: Еднакви тол такси на Балканите и ставаме мощна икономика

0
Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция със своя колега от Черна гора Душко Маркович в Подгорица
Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция със своя колега от Черна гора Душко Маркович в Подгорица

Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция със своя колега от Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално посещение, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

"Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза още Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Той заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", допълни министър-председателят.

По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

"България го е направила - изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", добави Борисов.

Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.

По-късно Борисов се срещна и с президента на страната Мило Джуканович, който го награди с орден "Черна гора" с лента. Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора, заявиха още от правителствената пресслужба.

Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството. Той изтъкна, че през тези 6 месеца страната ни е положила огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани.

"Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата "16+1" и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС", каза още премиерът.

"Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви от своя страна Джуканович.

Българският премиер разговаря и с председателя на Скупщината Иван Брайович.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари