Бойко Борисов: До сега сме купували авиация, все едно се изнасяме и ще бягаме с нея

0
Сега говорим за бойни машини, които да защитават България
Сега говорим за бойни машини, които да защитават България

„Знаете, че тече двуседмичния срок. 2 от 3-те големи проекта ще бъдат готови. Това е за нов изтребител и това, което е и моята мечта като сухопътен офицер – съответно машините за сухопътните войски, защото това е царицата на боя”, заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на отбраната и Красимир Каракачанов и вицепремиера Томислав Дончев посети днес военния завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” в Търговище.

Двата проекта ще бъдат гласувани от Министерски съвет следващата сряда.

Борисов посочи, че именно на това предприятие ще бъде възложена модернизацията по натовски стандарт на бронираните машини на българската армия.

„Трябва да подчертаем, че имаме прекрасна работа на БАН и военния експертен потенциал – инженерите, учените, които разработват и правят нови системи”, каза премиерът.

Той поясни, че възлагайки работата на българско предприятие държавата ще спести милиарди левове и ще открие нови работни места.

„Това струва огромни пари, а така с 1,2 милиарда лв. можем да модернизираме 96 бронетранспортьора”, каза Борисов. „Ще постигнем ефект, колкото за 4-5 млрд. лв.”

„Сега сме в усилени преговори с няколко американски, френски и немски компании – най-големите в света”, подчерта той.

Военният министър Красимир Каракачанов е категоричен, че новите бронирани машини, който ще се купят за армията, ще се сглобяват в България.

„С един ремонт ще стане доста добър и модерен завод”, заяви Борисов за базата на „ТЕРЕМ - Хан Крум

„Целта ни е да се произвежда в България, това е и работна ръка и по-високи заплати”, посочи премиерът и поясни, че се разработва система, с която българските танкове да могат да стрелят с управляеми ракети.

Той подчерта, че досега за армията са купувани само транспортни машини, като самолетите „Спартан” и хеликоптерите „Кугър”.

„Само транспортни, все едно ще се изнасяме и сме купували авиация да бягаме с нея”, каза Борисов. „Сега говорим за бойни машини, които да защитават България”.

„В тази международна ситуация ако нещо се развие или ще е мигновено с ядрено оръжие, или са бойци и групи, и тези сухопътни машини ще могат да пазят нашата граница”, смята премиерът.

По отношение на спора сред управляващите, след като в парламента ГЕРБ подкрепиха кандидат, предложен от ДПС за Комисията за енергийно и водно регулиране, а не този на ВМРО, Борисов коментира:

„Няма никакво напрежение в управляващата коалиция, работим много добре с министрите и вицепремиерите”.

„Аз с премиера нямам никакви проблеми, може би трябва да се търси механизъм за подновяване на диалога в парламента, там скърцат колелцата, но това е въпрос на коалиционен съвет”, заяви от своя страна лидерът на ВМРО, Красимир Каракачанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Две блондинки:
- Миме, правих тест за бременност!
- И кво трудни ли бяха въпросите?

Харесай Дунавмост във Фейсбук