Бойко Борисов: Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция

0
България се справя добре и мисля, че и хората го осъзнават
България се справя добре и мисля, че и хората го осъзнават Снимка: БГНЕС

Стоим много по-добре и се справяме много по-добре от другите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с критиките на международни организации за нехуманно отношение към хората, които пресичат границата и дали има разследвания срещу полицаи, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов добави, че ако питат хората в Кресна или по границата, те ще кажат други неща. „Напротив – България се справя добре“, отбеляза той. Борисов сподели, че знае за държави, в които като отидат, официално властите им вземат всичко, което имат. Премиерът подчерта, че у нас всеки граничар или митничар, който нарушава закона, бива арестуван и са взети всички мерки. „И най-хуманно се отнасяме към всички“, каза той и помоли да се напише, че без никой да ни кара сме изпратили ТИР-ове с помощ в Македония и в Гърция. „Събраха го хората, даде го правителството, червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни. Но защитаваме и нашите граници – това искат хората от нас“, доплъни той.

След това продължи разсъжденията си по въпроса за хуманното отношение като зададе ред въпроси към медиите: Хуманно ли е да ги допуснеш вътре в страната и да ги оставиш в калните локви, където са в Гърция – това е хуманно, така ли? Или вие искате на всяка цена, България нещо лошо да има, защото всички я дават за пример как се пазят границите – да измислим сега нещо лошо?.

„Напротив колкото и да се стараете България се справя добре и мисля, че и хората го осъзнават, че благодарение на едва твърда, законна и хуманна политика – когато е за помощи, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция – това е хуманното. Изключително хуманни сме и ако другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. Ако ме бяха послушали преди една година, а не сега – да затворим Балканския път, нямаше да стоят сега с милиони по лагерите – това е хуманност. И да влизат по толкова, по колкото може да бъдат интегрирани“, каза българският премиер.

За ситуацията с бежанците Бойко Борисов коментира, че наблюдават всеки ден ситуацията, обменя се информация. Властите у нас са направили маршрути на хората в тези райони и получават информация ако има раздвижване по местата и към момента няма информация. Той каза, че преди време имало към 500 души, които тръгнали към България, но гръцките служби ги спрели. Така и не каза обаче повече подробности откъде са идвали те.

Борисов се срещна с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София и разговаря с него. След срещата стана ясно, че двама офицери ще бъдат изпратени в двата центъра на Европол – единият за тероризъм и за трафик на хора. Ролята им в центровете, по думите на премиера ще бъде ръководна – ще координират, ще управляват дейността и затова има офицери, които се използват с доверието на Европол – ще подберем да изпратим такива.

Премиерът каза, че за миналата година у нас има задържани 200 каналджии. Роб Уейнрайт заяви, че благодари и за тясното сътрудничество, което е постигнато в последните няколко месеца, особено в обмяната на информация между България и Европол. "Европол е готов да съдейства в усилията ви за борба срещу корупцията“, подчерта още той.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари