Бойко Борисов: 57 000 автомобила минават по магистрала "Тракия"

0
Точно я построихме и тя отесня! За първи път повече изнасяме за Германия, отколкото внасяме
Точно я построихме и тя отесня! За първи път повече изнасяме за Германия, отколкото внасяме

57 000 автомобила минават за едно денонощие по магистрала Тракия, посочи премиера

До края на годината България трябва да се присъедини към валутния механизъм ERM ІІ, който представлява предшестващата процедура за въвеждането на България е Еврозоната. Това обяви днес финансовият министър Владислав Горанов по време на откриването на Втория икономически форум в Пловдив.

Специален гост на форума бе премиерът Бойко Борисов, който припомни кои са най-важните аспекти от развитието на региона на Западните Балкани - всички транспортни връзки, в които влизат магистрали, скоростни пътища, пристанища, жп линии; борба със сивата икономика; квалификация на работната ръка през призмата на образование и инвестиции в този сектор; както и политическите и икономическите връзки между страните. Той посочи, че това са темите, които България е повдигнала, след като е дала рестарт на процедурата по обединение на Западните Балкани по време на председателството.

По отношение на пътни връзки, Борисов посочи, че е важно да се реализира проектът за магистрален път между Александруполис и АМ "Марица". Това са около 140 км, които могат да бъдат реализирани и на принципна на публично-частно партньорство, като такава скоростна пътна връзка е изключително важна за вноса и износа между Гърция и България, посочи Борисов.

Беше изтъкнато още завършването на АМ "Струма", пробивът по Шипка, както и другите трасето, които трябва да осигурят комуникацията между Дунав и Пловдив, Бургас и други градове на юг. Борисов припомни и важността на газовите тръбопроводи, като напомни за опасността от проблема с газ в Кипър.

"Ако тръгнем от София до Бургас или от София до Истанбул се кара по магистрали, има нова жп линия. Магистрала Струма е към своя финал също така", посочи Борисов.

Не на последно място министър-председателят отбеляза, че от 1 август ТОЛ системата ще бъде готова.

"За последните десет години доходите в България са се вдигнали два пъти. На приказки е много лесно да се говори, но истината е, че доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят брутния вътрешен продукт и добавената стойност. Това вдига заплатите и генерира пенсиите", обясни Борисов, като отправи апел към БСП по отношение на техните механизми за водене на икономическа политика.

"57 000 автомобила минават за едно денонощие по магистрала "Тракия" - точно я построихме и тя отесня! За първи път повече изнасяме за Германия, отколкото внасяме", възкликна премиерът.

Той засегна и взаимоотношенията на България със Северна Македония по отношение на конфликтите за историята и последния спор за живота и делата на Гоце Делчев. Борисов направи паралел между Гоце Делчев и революционера Че Гевара, като припомни, че "въреки че не е кубинец, се е борил за свободата на Куба".

"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо тези герои със своята саможертва да ни обединяват, стават ябълка на раздора", посочи Борисов и изтъкна, че в крайна сметка тези хора са се жертвали за благото на целия регион. В тази връзка премиерът изрази надежда, че скоро ще бъде достигнат консенсус по отношение на съдържанието на учебниците по история в Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари