Богата културна програма очаква Русе

0
Богата културна програма е подготовена през летните дни в Русе
Богата културна програма е подготовена през летните дни в Русе

Богата културна програма е подготовена през летните дни в Русе, съобщи  директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова.

"Форматът "Аз, градът", който започна с проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството показва, че е много добра рамка за съвременна градска култура и може да бъде продължен с развитие в определен аспект. "Римският пазар" например е толкова добре приет и харесван от хората, че през тази година ще се случи за четвърти път, вече извън рамките на проекта, но в рамките на "Аз, градът", на 27 и 28 юни на крепостта "Сексагинта Приста".

Също в рамките на този формат има два проекта, които правим заедно с посолството на ФРГ в България. Единият е свързан с деца, това е една еко работилница, която ще бъде пред Доходно здание. С децата ще работят специалисти от сектор "Култура" в посолството на ФРГ. Една инсталация с 12 банера пък ще бъде разположена на Ларгото пред Операта, също свързана с предизвикателствата на климата - какво се случва с въздуха, водата и почвата и как да опазваме околната среда. Това също ще е на 27 и 28 юни", сподели Петрова.

Тя добави, че ще продължи и "раздвижването" на крайбрежния кей, след като пясъчните фигури буквално оживиха това пространство. Затова и там ще се проведе "Дунав рок фест" от 26 до 30 юни с последователното участие на групите "Хоризонт", "Черноризец", Биг Бенд Русе и "Огледално". "Тъй като в русе няма къде да посрещнем изгрева, ще направим своеобразно "намигване" към Джулай морнинг, като изпратим залеза на 30 юни с група "Аналгин" и легендарния вокалист Звезди Керемедчиев", каза още Ирена Петрова.

В Деня на река Дунав 29 юни, отново на брега на реката, ще има концерт, пърформанс за деца, изложба свързана с реката. През юли ще бъде второто издание на салса партито, което наред с най-добрите клубове от страната, ще събере и гости от чужбина - от Куба, Испания и Италия.

Операта ще продължи със силен летен сезон на "Сцена край реката", в която след "Класиката среща ABBA", ще видим и "Класиката среща Queen".

"Алегра" е събитие, което се подпомага финансово от фондация "Русе - град на свободния дух" и ще събере много известни оперни изпълнители, които правят майсторски класове с млади таланти от цялата страна в Русе.

Друго интересно събитие, което вълнува няколко поколения русенци, е на 23 юли - откриването на "Арена Русе" с концерт на Лили Иванова и подобаваща пищна програма.

Това, което касае градската среда е откриването на паметника на Елиас Канети на 25 юли. Това ще е силно събитие с участието на 7 посланици от различни държави, културните аташета на няколко посолства, както и на всички в Русе, изкушени по един или друг начин от културата и литературата, учители и др.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари