БНБ вдига основния лихвен процент за втори път в рамките на месец

0
От 1 октомври 2023 година основната лихва става 3,64%
От 1 октомври 2023 година основната лихва става 3,64% Снимка: БНБ

От 1 октомври 2023 година основната лихва става 3,64%

От 1 октомври 2023 г., основният лихвен процент (проста годишна лихва) става в размер на 3.64 на сто.

Това обяви Българската народна банка.

Това е второто увеличение на годишната лихва само в рамките на един месец - на 31 август БНБ повиши основния лихвен процент до 3,53 на сто считано от първи септември.

През август основната годишна лихва беше 3,29 на сто, а през юли - 3,12 на сто.

ОЛП започна да се вдига от края на септември миналата година. Тогава БНБ обяви повишение на лихвата от нула процента за септември на 0,49 на сто от 1 октомври 2022 г. До края на 2022 година основната годишна лихва се вдигна до 1,42 на сто.

Какъв ще бъде ефектът?

Лихвените проценти са разходите по вземане на пари в заем. Ако искате да вземете кредит от банка, първо трябва да се договорите за определена ставка, която обикновено е годишна. Да кажем, че заемете 10 000 евро при годишна лихва от 3,64%. Това означава, че ще трябва да плащате на банката 364 евро на година в допълнение към връщането на заетата сума. По същество лихвеният процент представлява таксата на банката за отпускането на заема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари