БНБ извади от трезора личния бележник на Левски

0

Ценният документ е част от изложба по повод 150 години от обесването на Апостола

Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски можеше да бъде видян днес само за 4 часа в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Ценният документ е част от изложба по повод 150 години от обесването на Апостола на свободата, предава Bulgaria ON AIR.

Тефтерчето на Левски можеше да бъде видяно само в интервала от 11:00 до 15:00 часа. След това беше върнато в трезора на Българската народна банка, където се съхранява.

"От съображения за запазване на документа, тъй като всякакви външни атмосферни влияния, светлини влияят на документа, все пак той е на 150 години", обясни д-р Руслан Иванов от Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

В това тефтерче Левски е записвал лични бележки, сметки, рецепти за лекуване на различни болести. В него той си е водил записки до последните дни на живота си.

"Още когато тръгва от Ловеч, Апостолът прибира комитетския архив в самара на коня, когато е заловен, самарът и конят не са претърсени и по този начин е запазен архивът на Апостола", разказа д-р Иванов.

В експозицията са включени и дигитални копия на тефтерчето, както и други документи и фотографии, свързани с живота и делото на Апостола. Изложбата ще продължи до 10 март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари