Бляскав финал на Мартенски музикални дни в Русе

0
В неделя на престижната сцена ще се изявят най- добрите от 10-то издание на Международния конкурс Франц Шуберт – Русе 2015
В неделя на престижната сцена ще се изявят най- добрите от 10-то издание на Международния конкурс Франц Шуберт – Русе 2015

В продължение на две седмици, от 11 до 27 март, Русе е музикалната столица на България.

След над 20 концерта и вълнуващи срещи с класическия елит на музикалния свят, над 600 български и чуждестранни музиканти и плеяда от звезди на музиката, богата и разнообразна програма от образователни и развлекателни събития за малки и големи, съпътстващи изложби, представяния на тематични книги и майсторски класове, идва ред и на брилянтния завършек, който да постави короната на поредното 56-то издание на МФ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ, информира ТОП НОВИНИ..

Последният ден от тазгодишния фестивал, 27 март, е класически пример за принципа на приемственост между поколенията, неизменно залегнал в устоите на фестивала, съобщават от пресцентъра на община Русе. В неделя, 11 ч., в зала Европа на Доходно здание, на престижната сцена ще се изявят най- добрите от 10-то издание на Международния конкурс Франц Шуберт – Русе 2015.

Концертът на лауреатите ГЕОРГИ ЧИКОЛОВ (пиано), АННА ГЕОРГИЕВА (цигулка), ДИМИТЪР ДИМИТРОВ (флейта), НИКОЛАЙ ЖЕЛЯЗКОВ (пиано), РАЛИЦА РАЛИНОВА (сопран) и клавирното дуо от Корея ХЕ АН КИМ & СЪН ХО ЛИ обещава една вълнуваща среща с младите изключително прогресивни таланти на днешния ден, които с неподправена енергия ще изпълнят пъстра палитра с произведения от Шуберт, Вебер, Гуно, Рахманинов, Равел и др.

Международният конкурс Франц Шуберт е уникален за България и региона музикален форум, посветен на австрийския композитор. Освен да популяризира неговото творчество, той има за цел да открива таланти, да създава контакти между изпълнителии педагози на най- високо ниво и да привлича вниманието на Европа и света към Русе.

Звездите на концерта са именно такива таланти, спечелили реномираното жури на конкурса със своите завладяващи изпълнения, донесли им освен овациите на публиката и награди от конкурса, също и възможността да излязат на сцената на престижния форум МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ.

Бравурният финал на тазгодишното издание на фестивала ще бъде поставен от РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ с диригент НАЙДЕН ТОДОРОВ, солисти ВОЛФГАНГ ДАВИД (цигулка) и МАРИЯ ЦВЕТКОВА (сопран), и хор Проф. Васил Арнаудов – Русе с диригент Свилен Димитров и хормайстор Евгени Желязков. Блестящият концерт ще се състои на 27 март от 19 ч. на Голяма сцена в Доходното здание, поднасяйки на публиката прочутия концерт за цигулка и оркестър от Менделсон и българската премиера на „Магнификат“ от популярния английски композитор Джон Рутър.

ВОЛФГАНГ ДАВИД се утвърждава на международната сцена като солов изпълнител и като гост-солист на много водещи оркестри, сред които Кралският филхармоничен оркестър, Симфоничният оркестър на Виенското радио, Филхармоничният оркестър на Йоханесбург и др. Давид печели множество конкурси и награди, свири на редица прочути световни сцени.

НАЙДЕН ТОДОРОВ е сред най-талантливите български музиканти от младата генерация. От сезон 2004/05 е постоянен гост диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005/06 е директор на Държавна опера – Русе. Получава множество награди от наши и чуждестранни конкурси. През март 2013 е избран за Музикант на годината от слушателите на БНР.

Няколко пъти е носител на наградата „Кристална лира“, последната от които получава през 2015 заедно с целия постановъчен екип на операта Катерина Измайлова от Шостакович, чиято национална премиера осъществява като диригент-постановчик с огромен успех в Русе на миналогодишното издание на МФ Мартенски музикални дни. Носител е на званието „Почетен гражданин на Русе“.

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Русе е създаден през 1948 от именития български диригент и композитор Константин Илиев. Значителен принос за развитието и израстването на оркестъра имат българските диригенти К. Илиев, Е. Караманов, Д. Попов, И. Темков, Е. Табаков, Г. Димитров и редица други български и чуждестранни диригенти и солисти от класата на Курт Мазур, Святослав Рихтер и др. Оркестърът осъществява богата концертна програма и прави турнета по цял свят.

56-то издание на МФ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ се осъществи с финансовата подкрепа на генералния спонсор Обединена българска банка АД, както и на Посолствата на Германия, Австрия и Чехия в България, Фондация Америка за България, Чешки център София, Инвестбанк, Монтюпе, Мобилтел, Винпром, Дунавтурс, БТБ България и др.  

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари