Блумбърг: Русия може да се изправи пред дефолт още утре

0
Според агенцията има три сценария за това как могат да се развият събитията
Според агенцията има три сценария за това как могат да се развият събитията Снимка: The Associated Press

Според агенцията има три сценария за това как могат да се развият събитията

Русия може да влезе в дефолт още утре, а като цяло вероятността за дефолт на страната през тази година се оценява на 70 на сто, тъй като съвкупният ѝ външен непогасен държавен и корпоративен дълг възлиза на 150 милиарда долара, съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от "Укринформ" и БТА.

Утре правителството трябва да изплати проценти по деноминирани в долари облигации за 117 милиона долара.

Според "Блумбърг" има три сценария за това как могат да се развият събитията.

Първият сценарий предполага, че Русия ще изплати дълга си в долари, което означава дефолтът да се отсрочи поне до 4 април, когато трябва да бъдат платени следващите вноски.

Вторият сценарий предполага, че Русия ще плати в рубли, тъй като някои договори позволяват плащане в местната валута, но не всички. Утрешното погасяване на дълга ще се счита за осъществено само в чуждестранна валута, в противен случай това ще означава дефолт.

Според третия сценарий Русия изобщо няма да плати. Ако това се случи, още от утре ще започне да тече гратисният периода от 30 дни, след който настъпва дефолт.

Русия е обявила дефолт за последен път през 1998 г., припомня изданието. Тогава това е отприщило спирала на бърза инфлация, девалвация на рублата и финансова изолация на международните пазари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари