Близо година отне на прокуратурата да открие нарушител с къща за гости

0
Съдят жена за евроизмама с къща за гости в Батак
Съдят жена за евроизмама с къща за гости в Батак Снимка: bTV / архив

След близо година, откакто бившият главен прокурор Сотир Цацаров възложи проверка на всички къщи за гости, построени с пари от европейските фондове, държавното обвинение за първи път обвини нарушител.

Под наказателна отговорност е привлечена 58-годишната М.Я за това, че в качеството ѝ на управляващ търговско дружество е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“, вследствие на което е получила 371 520 лв, съобщиха от Прокуратурата.

По досъдебното производство било установено, че дружеството на М.Я. недвижим имот в гр. Батак. В последствие фирмата кандидатствала за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за изграждането на къща със стаи за гости. Така след одобрение бил сключен договор с ДФ „Земеделие“, съгласно който къщата трябвало да се изгради със собствени средства, а след привеждането ѝ в годност за експлоатация, от фонда трябвало да преведат 68 % от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв. Срещу това, дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да функционира, съгласно посочените параметри в представения бизнес план – да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители. 

На 12 юни 2012 г. обектът бил завършен и на практика можел да функционира по предназначение, като веднага след това били преведени и европарите. Въпреки това, обвиняемата не започнала туристическа дейност, не назначила персонал в Къщата за гости, която никога не функционирала по предназначението си, а се използвала като къща за лични нужда, твърди прокуратурата.

Спрямо обвиняемата М.Я. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Предвиденото в закона наказание за деянието е от две до осем години „лишаване от свобода“.

Жената е вторият обвиняем за злоупотреба с еврофондове при изграждането на къща за гости. През октомври м.г. на съд беше предаден бившият зам. министър на икономиката Александър Манолев по обвинение "за неправомерно получаване на европейски средства за изграждане на „къща за гости“ в гр. Сандански". В обвинителния акт на прокуратурата се казва, че Манолев е подбудил и помогнал на обвиняемата А.Д. да представи неверни данни пред Държавен фонд „Земеделие“, като по този начин са били отпуснати близо 700 хил. лв с ДДС. По-късно от държавното обвинение, припомня вестник СЕГА.

В края на м.г. пък от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че са открили нарушения при общо 253 проекта за къщи за гости. От тях 158 са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Санкциите, които ДФЗ налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на фонда. Предвид това е изненадващо, че прокуратурата до момента е образувала едва 23 досъдебни производства.

По-късно от държавното обвинение са били проверени общо 746 къщи за гости, а към момента в цялата страна са образувани едва 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове на ЕС. Най-много са тези в Софийската градска прокуратура - 11 бр. В Окръжната прокуратура в Монтана има 3 досъдебни производства, а във Велико Търново - две. Окръжните прокуратури във Варна, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен и Силистра работят по 1 досъдебно производство във връзка с къщите за гости.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари