Близо 90% от жителите в област Русе вече са се преброили

0
40% от участниците в процеса или 75 106 човека са избрали да се преброят електронно
40% от участниците в процеса или 75 106 човека са избрали да се преброят електронно

Областта се нарежда на второ място по активност в преброяването

187 548 лица от област Русе или малко над 88% от броя на жителите на региона към края на миналата година вече са се преброили. Областта се нарежда на второ място по активност в 18-о преброяване на населението и жилищния фонд в страната, като преди Русенско е единствено Видин. Това стана ясно от проведен разговор между заместник областния управител д-р Стефка Караколева и директора на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе.

40% от участниците в процеса или 75 106 човека са избрали да се преброят електронно. Заместник областният управител д-р Стефка Караколева, която е и председател на Областната комисия по преброяване коментира, че организацията в Русенско е била на изключително високо ниво и това се дължи най-вече на провелите се мащабни и адекватни информационни кампании за набиране на преброители. Освен това се е целяло те да бъдат преброители в същия квартал, където живеят, за да има доверие между хората и съмнението за измама да бъде сведено до минимум. Според Диана Самхарадзе пък животът на средностатистическия българин се е подобрил през последните 10 години. На разположение са вече високоскоростен Интернет, умни роботи и IP телевизия.

Най-активни се оказват жителите на община Русе, където преброилите се са 146 240 човека или над 95%. Най-слабо засега върви преброяването в Ивановско. Там са се преброили 56.4% или 4865 души. В челната тройка по активност влизат още Две могили и Сливо поле съответно с 88 и 73 процента преброили се. В Ценово преброилите се са 71.39%, в Борово – 69.63%, Бяла – 69.05% и във Ветово – 65.58%.

Припомняме, че до края на преброяването остават четири дни и дори в събота и неделя от 09.00 до 18.00 часа ще работи специализираният център за оказване на съдействие на желаещите да се преброят в Териториалното статистическо бюро, намиращо се на ул. „Църковна независимост“ 16, етаж 11. На място разполагат с предпазни маски и дезинфектанти, така че да се спазват всички противоепидемични мерки. Средно по около двама – трима души на ден се възползват от възможността. Всеки може да потърси съдействие на *2021 или на 02 907 84 30 от 09.00 до 21.00 часа всеки ден, включително събота и неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари