Близо 6000 души са получили българско гражданство за първите 9 месеца на 2019 г

0
На 2346 са отказани български паспорти, 409 са си ги възстановили
На 2346 са отказани български паспорти, 409 са си ги възстановили

На 2346 са отказани български паспорти, 409 са си ги възстановили.

5793 души са получили българско гражданство за първите 9 месеца на 2019 г. Това става ясно от отчетите на комисията за придобиване на българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова, пише 24 часа.

Такова се дава, ако са изпълнени изискванията на закона - чужденецът е с български произход или някой от родителите му е наш гражданин, ако постоянно или дългосрочно пребивава у нас, ако има статут на бежанец, както и за особени заслуги към България. Комисията разглежда всеки от случаите, предложен от министъра на правосъдието и се произнася след това. За 2018 г. българско гражданство е дадено на 8362 души.

За периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. са издадени общо 142 указа за 6367 случая за промени в българското гражданство.

409 души са възстановили българските си паспорти, става още ясно от отчетите, публикувани на сайта на президентството. 50-ина са получили “не” за възстановяване на гражданството си.

На 2346 души пък е отказано българско гражданство по предложения на министъра на правосъдието или на вицепрезидента, подкрепени от комисията.

На 160 души са отнети българските паспорти, защото живеят постоянно в чужбина, придобили са чуждо гражданство или са започнали процедура за такова.

На други 3 лица е отменена натурализацията, защото са укрили факти и данни, които, ако са били известни, биха били основание за отказ, като например влезли в сила осъдителни присъди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари