Близо 20 депутати влизат в кметската надпревара

1
Кворумът на парламента може да се окаже на ръба през октомври
Кворумът на парламента може да се окаже на ръба през октомври Снимка: БТА

В Русе се очертава сблъсък в управляващата коалиция между кандидата на ПП и ДБ

Кворумът на парламента може да се окаже на ръба през октомври, след като поне 20-ина депутати се включват в надпреварата за местните избори.

Като кандидати за кметове те са длъжни да излязат в отпуск по време на предизборната кампания, която ще е един месец - от 29 септември до 29 октомври (датата на вота, вече определена от президента с указ).

Повече от половината от тях са от управляващото мнозинство и по-точно от “Продължаваме промяната” - “Демократична България”, пише вестник 24 часа.

Структурите на ПП в Пазарджик и Ловеч вече официално издигнаха Петър Куленски и Искрен Арабаджиев.

37-годишният юрист Куленски бе зам.-шеф на групата на ПП в предишния парламент, а сега е заместник на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. В последните месеци той на няколко пъти открито влиза в задочен словесен спор с кмета

Тодор Попов. Куленски на 2 пъти сезира Министерството на културата за нередности в общината - първо, за оцветената в шарени краски сграда на Младежкия дом в града, която е недвижимо архитектурно наследство, а преди месец - за новия монумент на светите равноапостоли Константин и Елена, покровители на града.

Младият Искрен Арабаджиев, който беше шеф на социалната комисия миналия мандат (иначе е счетоводител по образование), а сега е зам.-председател, пък дори вече започна своята кампания. Депутатът от “Промяната” обикаля кварталите на Ловеч и разпитва жителите им какви са проблемите им. Млад и амбициозен, за него се твърди, че ще обере младежкия вот. Но и бабите го харесват, тъй като бранеше пенсионерите като шеф на ресорната комисия.

Със сигурност в кметската надпревара се включва още един депутат от ПП - през уикенда стана ясно, че Националният съвет на партията вдига срещу емблематичния за ГЕРБ настоящ кмет на Бургас Димитър Николов Константин Бачийски. Той е бивш общински съветник, лидер на партия СЕК, с чиято регистрация “Промяната” игра на първите си избори през 2021 г. и който стана мандатоносител на кабинета “Петков”.

Кандидатурата на Бачийски е получила одобрението на партийното ръководство едва при повторното гласуване и внесе раздор в коалицията.

ДБ не са съгласни с нея, а Ивайло Мирчев направо обяви в социалните мрежи, че техният кандидат ще е Димитър Найденов. Той също е депутат в момента, а преди парламента - също като Бачийски, е бил общински съветник в Бургас.

Подобно напрежение между ПП и ДБ се очаква и в Пловдив. Интерес към кметското място там проявява депутатът Манол Пейков, който дори вече обяви, че има екип и програма за управление на града. Преди да влезе в парламента, издателят и общественик нашумя с акциите си в помощ на пострадалите от войната в Украйна, където прати дори генератори на ток, както и на пострадалите от земетресението в Турция. Пейков показа, че умее да печели доверието на хората - общо събра над 4 милиона от дарители за двете каузи, като при това хората ги превеждаха на личната му сметка, а той отчиташе всеки лев. Все още обаче Пейков не е официално номиниран.

Той е човек на ДБ, а от ПП не го одобряват и работят за издигане на друг. Първоначално се сочеше местният депутат Росен Костурков, но най-вероятно няма да е той. Сега се спряга името на преподавателя по математика и информатика в Пловдивския университет проф. Ивайло Старибратов. Като бивш директор на Математическата гимназия е сочен за безспорен авторитет.

Интересното е, че Старибратов беше в листата за общински съветници на ДБ през 2019 г. и след това депутат в 46-ото народно събрание от същата формация. Но не е член на нито една от партиите в коалицията.

Преди месеци се появи и името на младия депутат от ДБ и бивш областен управител при кабинета “Петков” Йордан Иванов, но към днешна дата май не е актуално.

Напрежение се очаква и във Варна, където от ДП настояват да играят със Стела Николова. Депутатката би всички по преференции на последните парламентарни избори. На кметските през 2019 г. бе кандидат на “Да, България”, но остана трета с 8,67 %.

От “Промяната” обаче търсят друго име. В местната структура се говори за областния управител от кабинета “Петков” Благомир Коцев, но той не срещал подкрепа в ръководството, разкриха запознати. Лидерите от София споменавали бизнесмена хотелиер Григор Фиданов.

Сблъсък между ПП и ДБ ще има най-вероятно и в Русе, където хората на Христо Иванов възнамеряват да издигнат депутата Иван Белчев. IT специалистът и организатор на екоинициативи бе сред най-активните им депутати в миналия парламент, а в този влезе след разместване на листата със своите 1840 преференции. Така измести ексдепутатката Рена Стефанова от ПП. А сега точно нейното име се спряга като кандидат на партията за кмет на Русе. Преди да влезе в политиката, юристката дълги години е работила с бившия транспортен министър в кабинета “Петков” и собственик на логистична фирма Николай Събев. Той призова да се гласува за Стефанова, когато на последните избори се оттегли от листата на “Промяната”, протестирайки срещу позицията на водач там на икономиста от ДБ Мартин Димитров.

Още двама избраници от ПП са сочени за кандидат-кметове - Михал Камбарев, който може да играе за Смолян, и Ванина Вецина - за Берковица.

И в парламентарната група на ГЕРБ си имат номиниран за кмет, макар и само един засега, но решение на ръководството още няма. Бойко Борисов отложи разговора за кандидатите на ГЕРБ за началото на септември. Валентин Милушев е сред тримата, харесани от структурата в Самоков. И ако през октомври редиците на управляващите доста ще оредеят, същото ще се случи и при опозицията.

Поне с четирима по-малко в пленарната зала ще остане и “Възраждане”.

От хората на Костадин Костадинов със сигурност в кметската надпревара влиза заместникът му Петър Петров, който ще играе за Монтана. В кампания ще са и младият юрист Деян Николов - вече издигнат за кмет на София, и колегите му Коста Стоянов и Ангел Георгиев - съответно за Варна и Пловдив.

БСП също ще има депутат - кандидат за кмет. Това е Калин Калапанков, който бе издигнат от структурата в Брезово. Той е първи мандат депутат от Пловдив-област, инженер по професия.

33-годишен депутат от ИТН пък ще се бори за кмет на Благоевград. Станислав Богдански бе издигнат от местната партийна структура и очаква одобрение от централното ръководство. Богдански е първи мандат в парламента, работил е като застраховател.

Служебни министри загряват на гърба на Радев, както направи Стефан Янев преди 2 г.

И областни управители от кабинетите на Гълъб Донев влизат в битка на вота

Така както преди 2 години Стефан Янев се включи в политиката, стъпил на кариерата си като премиер начело на служебното правителство на Румен Радев, сега министри от последните два кабинета “Донев” загряват за местните избори наесен. През 2021 г. президентът не подкрепи новата партия на Янев, опровергавайки така, че това е негов политически проект. И сега не се очаква Радев да даде рамо на когото и да е от министрите си за кметския пост, опровергавайки слуховете, че чрез тях самият той се включва в местните избори.

За Пловдив например се спряга бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. Преди време пред “24 часа” той призна, че не му е чужда идеята да играе за кмет. До момента обаче още не е обявил кандидатурата си, а по информация на “24 часа” отношенията му с президента били доста охладнели.

Не са официално обявени и други двама членове на кабинета “Денков”, които се сочат за евентуални участници в местните избори. За София се завъртя името на бившия регионален министър арх. Иван Шишков, а за Варна - на енергийния Росен Христов.

Ако се кандидатират, и тримата ще бъдат издигнати най-вероятно от инициативни комитети, но не се очаква да получат подкрепа от президента, казват запознати с настроенията на “Дондуков” 2.

Радев вече прибра в екипа си голяма част от бившите служебни министри, като експремиерът Гълъб Донев вече е най-близо до държавния глава - стана шеф на кабинета му. Преди да оглави двете служебни правителства, той му бе секретар по социалната политика. Секретар по сигурността е Димитър Стоянов, който бе военен министър, правосъдният Крум Зарков стана секретар по правни въпроси. Като секретар по икономика се върна Христо Алексиев. Други трима служебни министри са съветници - Явор Гечев по въпросите на селското стопанство, Александър Пулев по темата за иновациите, а Росица Карамфилова-Благова - по екология. Последно към екипа се присъедини Илин Димитров, който стана секретар по култура, образование и туризъм.

Подобен казус като при тримата министри има и при областните управители, някои от които се включват в кметската надпревара също благодарение на рейтинга и самочувствието, добити като част от правителствата на Радев.

Кандидатурата си вече обяви Минчо Афузов в Сливен. Той е член на БСП, но е издигнат от граждански инициативен комитет и обяви че ще търси подкрепа от всички леви сили. Това стана повод “Позитано” 20 да спусне изрична забрана до структурите си да подкрепят за местните избори бивши областни управители на Румен Радев.

И друг ексобластен, но вече и бивш бесепар също ще играе за кмет. Трендафил Величков, който преди години последва Георги Първанов в АБВ, беше областен управител на Пазарджик по време на служебните кабинети.

Очаква се за кмет да играе отново Стефан Сабрутев в Смолян. На миналите местни избори бе кандидат на БСП, но след това мина към хората на Радев.

Бившият областен управител на Ловеч Светослав Славчев също се спряга за вота. Преди време той беше кмет на община Димово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Спортиста
    Само "Дунав"-Русе!
  • 9
    4
    daskal
    Иван Белчев е абсолютен самозванец. Появи се само преди 3-4 години буквално от НИЩОТО. Саморекламира се с някакви виртуални акции и питания по важни за Русе проблеми. Налетя агресивно в политиката и парламента. Всъщност... кой е той, какво е работил, има ли семейство и деца?... Този младеж с физиономия на напорист комсомолски секретар...
  • 8
    3
    Георги
    Белчев не е и ИТ. Завършил е дизайн, което има малко общо с ИТ. Тоест, колкото екоактивист, толкова и ИТ. Най-вече за себе си работи Ванката.
  • 9
    2
    Камен Ф
    Ушаткото да е екоактивист? Буахахахахаха пълен смях! Пишман еколог, без грам експертиза! Питайте го колко дена и къде има работен стаж ?????
  • 8
    1
    МИЛЕНЧО БАЛЕТИСТА
    ВАНКА, ДАЙ ЕДИН ТОН НАФТА ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ОПЕРАТА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари