Близо 16 хиляди теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас

0
о дни проби за новия коронавирус ще изследват и лаборатории в Пловдив и Плевен
о дни проби за новия коронавирус ще изследват и лаборатории в Пловдив и Плевен

На днешния брифинг на националния оперативен щаб за противодействие на епидемията от Covid-19 проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че се увеличава броят на лабораториите, в които ще се изследват проби за коронавирус.

От утре лаборатория за установяване на коронавирусна РНК с PCR тестове ще работи и в столичната болница „Н. И. Пирогов“. До дни проби за новия коронавирус ще изследват и лаборатории в Пловдив и Плевен.

Това ще даде възможност дневно да бъдат обработвани около 2500 проби, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Утре се открива лаборатория в „Пирогов“  - с PCR тестове ще работят молекулярни биолози от БАН. Лаборатория започва да работи в белодробна болница „Света Анна“ -  генетични методи. В столична РЗИ започват работа за генетична диагностика на новия коронавирус“, каза проф. Кантарджиев.

Той отново  посочи и трите групи, които ще бъдат приоритетно изследвани за Covid-19:

Всички болестни прояви на медицински персонал. Това е най-важното. Първи прояви при затворени работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. И всички хора с прояви на пневмония, особено двойна пневмония“.

Общо 15 899 теста за Covid-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщава Министерството на здравеопазването. От ведомството припомнят, че първоначално тестовете се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което са разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна.

В Националната референтна лаборатория на 28 януари е проведено първото изследване на проба за новия коронавирус, а във ВМА  - на 2 февруари.

Колко са тестовете, направени в различните лаборатории:

В Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във  Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари