Учени от БАН са готови да произвеждат тестове за доказване на вирусни инфекции

1
Правят PCR тестове или молекулярна диагностика на коронавируса
Правят PCR тестове или молекулярна диагностика на коронавируса Видео: БНТ

Учени от БАН са готови да произвеждат наши генетични тестове за доказване на вирусни инфекции.

В института по Молекулярна биология имат готов проект, който могат да придвижат в рамките на часове. Но в момента генетиците са доброволци лаборанти и помагат за изграждането и работата на лабораторията на Пирогов. Там вече се правят генетични тестове на пациенти и персонал, предава БНТ.

Днес им е един от най-тежките дни. Обработили са близо 100 проби.

Проф. Ива Угринова директор на Института по молекулярна биология, БАН: Това са изолирани РНК от пациенти от пациенти и персонал на Пирогов тъй като в момента правим масов скрининг на персонала и това са изолирани РНК и в момента искаме да използваме една, която е позитивна - един вид позитивна контрола, наша вътрешна.

Правят PCR тестове или молекулярна диагностика на коронавируса, а това е като кафето им за закуска. Гените сd тяхната стихия, но в една друга лаборатория.

Проф. Ива Угринова: Тук в момента сме екипа от института по молекулярна биология това са хората, които откликнаха на моята щура идея да се притечем на помощ и да предложим нашата експертиза и знание, за да бъдем по някакъв начин полезни.

Казват че за сега положителните проби са много малко. Три са гените, които засичат учените и които издават вируса.

Проф. Ива Угринова: Това е положителната контрола която е от самия кит. Това е нашата отрицателна контрола

Доброволчеството им в тази лаборатория се оказва най-малкото, с което могат да са полезни. Невероятно прозорливи, те отдавна са подготвили проект, стратегически във времена на епидемии като тази. Имат знанието и уменията да произвеждат китове са ПСР тестове.

Проф. Ива Угринова: В института има щамове на плазмиди, които носят секвенции за двата най-важни ензима, които се използват в тези китове и благодарение на които китовете работят. И ние искаме да развием едно мини производство на такива китове, които да позволят да покриваме нашите вътрешни нужди.

Проектът е отдавна готов, но си търси финансиране. И най-хубавото е, че тестовете им ще са универсални - могат да засекат всеки вирус, в който се прицелят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари