Близнаците, които ни управляват

3
Българската политика е доминирана през последните двадесетина години от зодия Близнаци
Българската политика е доминирана през последните двадесетина години от зодия Близнаци

Българската политика е доминирана през последните двадесетина години от зодия Близнаци.

Дали това е добре или зле, ние си знаем, но според експертите представителите на този зодиакален знак са по-добри дипломати, отколкото политици. Така или иначе, вече десета година начело на държавата стои премиерът Бойко Борисов. От две години пък президент е Румен Радев.

Ако сложим в сметката и Цецка Цачева, която два мандата беше председател на парламента, а сега и правосъден министър, ще се окаже, че Близнаците владеят или са владели трите най-важни поста в държавата. Да припомним, че в началото на този век министър-председател на България беше Симеон Сакскобургготски, който е роден под знака на същата зодия. Няма да се връщаме много назад в историята, но все пак да отбележим, че и президентът Петър Стоянов е дошъл на този свят под двойнствения знак. Между другото, "Близначка" е и депутатката от опозицията Елена Йончева, която през изминалата година създаде най-много главоболия на парламентарната група на ГЕРБ, а и на едрия строителен бизнес, пише БАНКЕРЪ.

Няма как да пропуснем, че и американският държавен глава Доналд Тръмп е Близнак, което кара някои анализатори да прогнозират, че настъпва епохата на Близнаците. Това от своя страна вещаело промени в световен мащаб. У нас също. А ако продължим редичката на Близнаците с унгарския министър-председател Виктор Орбан и ексвъншния министър на Великобритания Борис Джонсън, пъзелът наистина става интересен.

При сегашната Близнашка "микроепоха" е съвсем логично сред политическите елити да бъдат призовани в голяма степен представители именно на този знак. Но тази епоха съвсем не е времето на великите държавници, мислители, визионери, мъдреци и философиСегашните политици ще жонглират със словото и в най-добрия случай ще говорят много и ще казват малко. В най-лошия - ще манипулират нагласите на хората и ще лъжат, без да им мигне окото. В политиката все по-драматично се вижда загубата на ясна демаркационна линия между правилно и неправилно. "Истината" днес се пробутва от политическите консултанти и пиарите.

Близнакът в политиката играе хазартно, говори умно, мисли бързо, завоалира политкоректно, преправя изгодно, обещава и невинаги го има предвид. В негативния спектър на своето проявление е харизматичен лъжец, който яхва вълната на популисткото слово и преди тя да се сгромоляса, напуска кораба.

Когато през есента на 2016-а Тръмп в САЩ и Румен Радев в България победиха на президентските избори, бе обърнато внимание, че и двамата са несистемни играчи, които са спечелили срещу жени. У нас се коментираше също, че и двамата имали повече от един брак. Прилика се виждала и в това, че при победата и на Тръмп, и на Радев фигурирало числото 5. Американецът е 45-ият президент, а българинът - петият демократично избран български държавен глава. Според наблюдателите на процесите и двамата бележели промяната в политическата класа. От Радев хората очакваха промяна в политическото поведение и модела. Впрочем  през 2009-а, когато изгря звездата на Бойко Борисов на политическия небосклон, от него също се очакваше голяма промяна в политиката и развитието на страната. Е, в някакъв смисъл това се случи. Отделен въпрос е дали зададената посока е напред, или назад.

Близнаците са въздушен знак, който символизира комуникацията, търговията, интелектуалната дейност. Като се абстрахираме от изключенията, представителите на зодията са интелигентни, общителни, адаптивни, с гъвкава мисъл, словоохотливи, любопитни, умеещи да внушават. Отрицателните им черти са, че са разсеяни, бъбриви, лесно лъжат, недискретни, повърхностни. Те са с двойнствена природа, могат да се изправят срещу проблемите, но също са и отстъпчиви и непостоянни. Променят лесно мнението си и често не изпълняват замислите си докрай.

И при Борисов, и при Радев можем да открием повечето от тези характеристики. Трябва да отбележим все пак, че военната дисциплина е оставила своя отпечатък върху поведението на президента. Изглежда, и поради тази причина станахме свидетели на най-краткото новогодишно обръщение на държавен глава в най-новата ни история, а може би и изобщо. Откакто пое поста, Радев само веднъж се остави да бъде подведен и при клетвата си в Народното събрание дръпна една дълга, протяжна и банална реч пред депутатите. Оттогава говори кратко, ясно и ударно, без да чете.

Но да не забравяме, че във всеки Близнак живеят по двама души, които съвсем не си приличат и в различни моменти единият от тях взема връх. Затова хората от тази зодия са променливи и непостоянни  и често менят мнението си. Нещо, което често сме наблюдавали през годините при премиера Борисов. Да вземем за пример дори само АЕЦ "Белене". Той лесно отстъпва от вече взети решения и бързо поправя "грешката" - своя или на ГЕРБ, за да не дразни хората и да не ги настройва срещу управляващите. Такъв беше случаят с поисканата и почти светкавично "върната" оставка на социалния министър Бисер Петков и е любопитно дали ще преосмисли тази практика да се измъква от неприятностите, изгаряйки някой "бушон".

Въобще категоричността не е най-силната черта на подвластните на планетата Меркурий. Те сякаш се страхуват да бъдат точни и ясни, за да имат винаги отворена вратичка за отстъпление и промяна на позицията. В този смисъл цар на витиеватите фрази (не само на мълчанието) беше Симеон Сакскобургготски. Винаги можеше да се окаже, че не е разбран правилно. Въпреки че говори отчетливо, по войнишки, президентът Радев също е предпазлив по отношение на заявяваните позиции, така че винаги може да засили някой нюанс или да го смекчи. Тези нюанси се хващат, когато говори, да речем, за санкциите срещу Русия у нас и в Брюксел. Същото се наблюдава и при Борисов - спомнете си решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария.

Бързият ум и реакции на Близнаците (а при Борисов и силната интуиция) им дават преимущество в кризисни ситуации. Те поемат инициативата и налагат своята стратегия в политическата игра. Майсторски използват грешките на опонентите си и бързо променящите се условия. По този начин през изминалата година Румен Радев методично успя да наложи своята критична позиция към управлението на страната и накара управляващите да бъдат почти перманентно в кръгова отбрана. Колкото до Борисов, той се явява арбитър на всеки заплел се проблем и след дни скандали и разправии  лично поставя точката. Най-пресният пример е с възникналото напрежение дали да се плащат винетки за Северната скоростна тангента.

Сегашната година е изборна. Противопоставянето и съперничеството между двамата Близнаци на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 със сигурност ще се засилят. И като се има предвид артистичността, изобретателността и гъвкавостта на хората от този зодиакален знак, явно няма да скучаем. Понеже Бойко Борисов е начело не само на изпълнителната власт, но и на партия ГЕРБ, ще наблюдаваме нещо, наречено от експертите "The Gemini Effect" (Близнашкия ефект). По думите им в някои бизнеси този израз се използва за маркетингова стратегия, при която се залага кукичка под формата на пари, награда, безплатен подарък, които да спечелят лоялността на клиента. В политиката терминът означава да спечелиш гласовете на гласоподавателите, като им говориш точно онова, което искат да чуят. "Близнаците слухтят за този хоризонтално пъплещ "глас на народа", улавят го, гарнират го и го поднасят горещ. Нарича се популизъм, "vox populi". (В интерес на истината трябва да се каже, че и Радев влезе в ролята на говорител на народа и казва на глас това, което всеки от нас си мисли за управлението на държавата.)

Казано директно, обещаваш с цел да спечелиш гласове, а после правиш каквото си искаш. Този "трик" го изпитваме на гърба си вече четвърт век.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари