Близнашки: Категорично няма "чистка" в администрацията

0

Назначенията на служебното правителство, включително на областните управители, са на хора интелектуалци и на личности с доказан авторитет. Няма случаи на злоупотреби на назначени от служебното правителство областни управители. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки в отговор на въпрос във времето за парламентарен контрол. "Моят критерий при назначенията на облстните управители винаги е бил единствен - това трябва да бъдат хора професионалисти и с доказан опит", подчерта премиерът.

Министър-председателят категорично опроверга тезата за провеждана от служебното правителство "чистка" в публичната администрация. От встъпването си в длъжност на 6 август до месец октомври 2014 г. в първостепенните разпоредители и второстепенните разпоредители с бюджет и техните териториални структури, както и в управителни и контролни органи в дружества с над 50 на сто участие на държавата в капитала, са освободени от ръководни длъжности едва 218 служители - ръководители на дирекции, началници на отдели и членове на управителни и контролни органи в държавни търговски дружества.

От тях над 20% са напусналите по собствено желание служители, а основната част от останалите служители са преназначения на други длъжности в същите административни структури или са постъпили на работа в други структури по взаимно съгласие, информира премиерът депутатите. Без изключение, на мястото на освободените от длъжност по преценка на преките ръководители са назначени доказани професионалисти с предишен опит в същите административни структури, добави проф. Близнашки.

В отговор на въпрос от народен представител министър-председателят подчерта, че служебното правителство с нищо не е надвишило своите правомощия при разработването на Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020". "От Народното събрание зависи дали ще имаме съвременна и боеспособна армия, която да реализира мисията си за защита на страната и да изпълнява съюзните ангажименти на България", посочи премиерът.

Той припомни, че Националната програма беше разработена именно на основата на работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който зададе основните положения за бъдеща модернизация и превъоръжаване на българските Въоръжени сили. Премиерът беше категоричен, че Националната програма е изключително важна за бъдещето на Българската армия и апелира народните представители за отговорно отношение и внимателен поглед върху положенията в стратегическия документ.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари